Ga naar de inhoud

Voor inwendig gebruik

“Doet u mij maar een halfje wit zonder gezondheidspretenties, alstublieft, en zes krentenbollen zonder bijsluiter.”

Ik zeg die dingen natuurlijk niet, maar ik volg de medicalisering van het bakkersberoep met lede ogen.

Van de toonbank van mijn plaatselijke broodverstrekker Van Vessem griste ik deze week een folder mee over het wisseldieet, waarin onder meer deze variëteiten werden aanbevolen:

Vikorn vitaminebrood met extra B1, B2, B12, C en mineralen Fe (daardoor ‘wordt er meer zuurstof via het bloed getransporteerd’), Omega 3 brood (zowel EPA als DHA-vetzuren!), Waldkorn Vital (calcium en vitamine E – ‘tegen welvaartsproblemen zoals stress’), Gi brood ( Gi staat voor ‘glycemische index’ – de bloedsuikerspiegel komt beter in balans) en niet te vergeten het Sporting brood met Beneo vezels (‘afkomstig van de cichoreiwortel, die de bifidus-bacteriën in onze darmen voedt’).

Vanochtend wees een geïnteresseerde klant op een nieuw gepromoot broodje en vroeg om een toelichting. Het brave meisje achter de toonbank begon over spelt (‘een oergraan’, dat wonderen verricht waar ze in Lourdes een puntje aan kunnen zuigen), dreunde haar lesje op over een ander levensreddend ingrediënt en kwam er toen even niet meer uit. “Oh ja … en het bestrijdt het hongergevoel.”

“Weet u dat láátste héél zeker?” had ik moeten roepen. “Geeft u mij dan ook maar zo’n broodje.”

7 reacties op “Voor inwendig gebruik”

 1. Het is inderdaad zo dat wij 6 “functional food” broden in ons assortiment hebben. In de voeding zijn er twee belangrijke trends;
  1; (extra) gezonde voeding. brood is al gezond, maar met een toevoeging van omega 3, vitamines, of calcium worden deze soorten nog gezonder. Vergelijkbaar met Pro Active van Becel…
  2; voeding waarvan we de herkomst en productie kennen, zoalsTexelse schapenkaas. Dit jaar staat bij ons in het teken van Puur&Genieten, waarbij desem soorten met een rijsproces van 30 uur, en meel van onze molenaar in Friesland onder de aandacht staan.

  Nog meer uit te leggen voor onze winkeldames dus….
  Veel gezondheid gewenst.
  Vriendelijke groet
  Jos Huijbregts

 2. @Jos Huijbrechts: Oké, laat die Omega 3 er in godsnaam dan maar in. Baat het niet, het schaadt wellicht ook niet… Maar van die andere trend word ik supertreurig. Dat ik bij het kopen van m’n dagelijks anderhalf bruin dus geacht word beelden te krijgen van een molenaar die in het ochtendgloren het trapje van z’n molen beklimt om het zeildoek van de wieken te halen etc etc. Geconfronteerd met een begrip als Puur & Genieten ga ik haast verlangen naar de producten van de Volkseigene Brotfabrik in Magdeburg, die de bevolking van de halve ehemalige DDR van een soort klef tarvo voorzag. Leve het *eerlijke* industriële product!

 3. Ja, de grote broodnamen van weleer: Tarvo, Bums (dwarsgebakken!), Kingcorn (Ik ga bij Japie wonen) en in Engeland ‘Mother’s Pride’, dat een hele vakantie in Spanje meeging en terug in Leeds nog precies hetzelfde smaakte.

 4. “funcitonal food” broden. Kan het nog gekker??

  Het zou fijn als de bedenkers van deze onzin een paar flinke happen van dit brood nemen zodat ze in ieder geval voor een tijdje geen nonsens kunnen uitkramen.

  Dat heeft dit brood nog enige functie.

  100% Koot en Bie gehalte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *