Ga naar de inhoud

Eco-drama

Eco-check, eco-echec en eco-cheque, het komt allemaal bijeen in een artikel in het Haarlems Dagblad over zeldzame muurvarens, die hardvochtig zijn weggezandstraald bij onderhoudswerkzaamheden aan de Zijlbrug.

De stadsecoloog heeft, hangende de juridische procedures, een spreekverbod (d.w.z. die ligt, stevig gekneveld door wethouder Ruud Grondel, in een geheime kruipruimte van het Stadhuis). Des te luider schalt de stem van Nico Buiten, schutspatroon van zwartsteel en tongvaren:
“Hoe is het mogelijk. Juist deze plek is de grootste groeiplaats van zwartsteel in Nederland.”

De gemeente Haarlem heeft de fout erkend (eco-check verzuimd!) en moet waarschijnlijk dokken (eco-cheque).

Wisten jullie dat al, beste Raarlemmers, dat onze stad een paradijs is voor muurplanten? Waarschijnlijk met dank aan het achterstallig onderhoud aan de kademuren (in de meeste zou Hans Brinker moeiteloos een vingertje steken).

Niettemin: zwartsteel, steenbreekvaren, tongvaren, mannetjesvaren, eikvaren, wijfjesvaren en muurvaren tieren zich hier drie slagen in de rondte. Bovengenoemde Nico Buiten wil nu al die varens gaan inventariseren en van streepjescodes voorzien vanuit een bootje en zoekt daarbij hulp: 023-8801594.

De Verzamelde Kritische Raarlemmers, honend & jennend & smalend: “En meneer de redacteur zelf, als wij zo vrij mogen zijn? Wat doet die voor moeder Natuur?”

Ik ben – hoezeer ik het ook betreur – volstrekt ongeschikt om Nico te steunen bij zijn sympathieke streven en beschik daarvoor over kadeharde bewijzen. Want in hetzelfde artikel staat dat de zeldzame zwartsteel zich ook heeft genesteld tegenover de Zijlbrug, naast de lekkende regenpijp van café het Zwaantje.

Er groeit zwartsteel op het terras van het Zwaantje … bij mooi weer mijn favoriete Haarlemse hangplek! Ze zouden er de leverworst mee kunnen garneren zonder dat ik het merk…

7 reacties op “Eco-drama”

 1. Dirk Jan van der Wal

  Hoe moeten we nou ooit die kademuren op gaan knappen als we van die plantjes af moeten blijven? Of wachten we tot ze met muur en al in het water verdwijnen…… 🙁

 2. goed zo marius, ik heb het ook niet zo op die zwartstelen. verrinneweren je hele boel, zit overal op en vooral onder. nou, dan ben je d’r nog niet klaar mee hoor. o heerlijke, nieuwe gezandstraalde wereld 😀

 3. Weinig mededogen met de plantjes in de reacties, terwijl we als gemeente juist door het stof zijn gegaan> Fout gemaakt, had niet gemogen.
  ps ik knevel geen ambtenaren en zeker niet in de kelder, en ik ben wel van het milieu, maar niet van de stadsecoloog. Dat is Berny Martini. 😕

 4. Misschien ben ik wel tekort geschoten op het gebied van natuureducatie richting mijn lezers 🙁
  Dat de ecoloog onder Milieu ressorteerde leek me zo logisch. Nou ja, voorlopig doet hij niet meer van zich spreken.
  Trouwens, in Utrecht staat in het Griftpark een 500 meter lange muur vol muurplanten. Erg leuk. Misschien een idee voor Haarlem (of moet ik hiervoor ook bij mevr. Martini zijn?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *