Ga naar de inhoud

Oude Zuivelhuis

Op zich is de haring in dillesaus al reden genoeg om er veelvuldig langs te gaan, maar ter gelegenheid van de honderdste verjaardag heeft het Oude Zuivelhuis nu bovendien een bijzondere fototentoonstelling in de etalage.

Honderd! De winkel (hoek Wouwermanstraat / Kleverparkweg) is zo oud als de Kleverparkbuurt zelf. Er moeten hier mensen rondlopen wier opa daar als broekenmannetje een kan karnemelk en een pond Blueband heeft gehaald, of er zijn eerste loon heeft verdiend op de bakfiets. Anderzijds tonen de historische foto’s hoe lang honderd jaar is – hoe de snorren veranderd zijn, de strikjes, de oogopslag en de toekomstverwachtingen.

Deze dateert uit 1931 (het origineel is veel groter, ik ben helaas gebonden aan het formaat van mijn log). Verdel was destijds een concurrent van Sierkan – dat de strijd hevig was blijkt uit de opzichtig blinkende melkbussen.

De voormalige ‘Haarlemsche Melkinrichting (telefoon 180)’ is zijn oorsprong trouw gebleven, maar heeft zich daarnaast onder eigenaarschap van Jan en Jeanet van den Bosch ontwikkeld tot een uitstekende delicatessenwinkel zonder kapsones – zo’n zaak die je nóg minstens honderd jaar gunt.

12 reacties op “Oude Zuivelhuis”

 1. Zojuist Jan en Jeanet van den Bosch gebeld en ze van harte gefeliciteerd!!!
  Ja, daar zit ik dan in “Down Under Australia”:
  Zoon van de laatste eigenaar van Haarlemsche Melkinrichting J. Verdel: Nicolaas Marinus Verdel, die weer een zoon was van Jan Verdel, welke deze zaak in eerste instantie opende als een filiaal van de zaak van N. M. Verdel in de Spekstraat te Haarlem.
  Zelf nu 63, is het verbazing wekkend wat er in 100 jaar is gebeurd!
  Bovenstaande foto’s komen uit het archief van mijn moeder, die er niet in het minst toe bijgedragen heeft de fakkel brandend te houden tot Jan en Jeanet de Zaak -inmiddels onder een andere naam- overnamen en daar op grandioze wijze hun eigen stempel op hebben gezet. Chapeau!!!!

 2. Een lijntje met Australië en honderd jaar geschiedenis, wij vliegen door tijd en ruimte!
  Alleen de kaas in de winkel is gelukkig van dichtbij en vers.
  Leuk om van je te horen,

  Marius (=red. Raarlems Dagklad)

 3. Wees maar zuinig op die laatste echte buurtwinkels. Toen ik in 1959 in Haarlem kwam wonen, waren er in ons buurtje begrensd door Tuinlaantje, Koninginneweg, Koorstraat en Noorder Emmakade een groenteman (de Jong), een leesbibliotheek annex kantoormiddelenwinkel (Faber), een apotheek (Gildehuis), een elektrawinkel (Krouwels), een drogist , een kruidenier (Meier), een slager, een sigarenwinkel (annex herenkapper!), een fietsenwinkel, een banketbakker (van Deutekom) en misschien vergeet ik er zelfs nog een. De bakker en de melkboer kwamen aan huis, dus afgezien van zaken als kleding en bankstellen kon je op die paar honderd vierkante meter alles bekomen.
  Nu is er behalve een kapper en een zaak waar je oude Lancia’s kan kopen helemaal niks meer.

 4. Yoghurt (.fm), dat in 1991 Het Oude Zuivelhuis prominent liet figureren in haar lijflied ‘Gloeboe’, laat langs deze weg weten het honderjarig bestaan een hartelijke felicitatie waard te vinden.

 5. Marius (red. RaDa)

  @Chielie: Leuk! Naar ‘Allemaal Haarlemmers’ heb ik een paar keer gelinkt en Victor Vos van Yoghurt is de zoon van een goede vriend van mij. Voor wie niet weet waar dit over gaat: http://www.chielie.nl

 6. kees.van.dijk@online.nl

  In aanvulling op Harrie hierboven, om maar aan te sluiten bij Chielie’s verwijzing naar 2006: in dat blokje heette de drogist Joustra; er was in de Koorstraat een autobedrijf van het lang vergeten merk NSU, en er was een wasserette. In het resterende blokje naar de brug over de Leidsche Vaart was een grote Simca-dealer; later werd dat Talbot.

 7. kees.van.dijk@online.nl

  Kijk, en dan is er nog wat.

  In die kantoorboekwinkel van Faber, waar Vermeulen, pardon, van der Meulen heet hij, het over had; DAT buurtbibliotheekje, daar hing wat! Een A0 (A-Nul!!, voor de grafici-ci):-poster van het Zwarte Beertje, onder een grote paraplu. Twee ogen, en een paraplu. Verder niks. Die poster doet nu bij van Sabben minstens € 1000,–! Oh wat was dat mooi. En wat kost dat een berg geld, om je kinderlijke herinnering thuis te krijgen!

  Was ik maar eerder leep geweest!

 8. kees.van.dijk@online.nl

  En dan nog maar eentje; ik geloof dat Rada het kan hebben, anno 2013. Ironie: in het winkelpand van banketbakker van Deutekom, in de vroege jaren zestig ,op de hoek van de Leeghwaterstraat, daar zit nu een tandarts/mondhygiënist, genaamd: Van Deutekom.

  Geeft een zekere aanleiding om te peinzen over ouders en kinderen en erfenissen. Zou de zoon van de banketbakker tandarts zijn geworden? En lui, handig of gemakzuchtig zijn geweest ten aanzien van het pand? Daar zit een verhaal achter, zou ik zeggen.

 9. Han van Leeuwen

  han.van.leeuwen@hetnet.nl
  Wat een geschiedenis leuk om te lezen ik heb vandaag op de vuilstort van Haarlem 1930/1941 het
  zilverpapieren dopje gevonden van N.M.Verdel slagroom tel 10091 44% Spekstraat 6 Haarlem.
  Nu de melkfles met opdruk nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *