Ga naar de inhoud

Mannen met baarden

‘I create new universeses, it’s just a thing I do’, hoorde ik ene Big Al vanmiddag zingen bij een toneelvoorstelling en ik dacht, ga gerust je gang, Al! De kranten waren weer loodzwaar. Naderende vogelgriep, niet te verdrijven hangjongeren in Dordrecht, niet te stuiten modderstromen op de Filippijnen, en zo nog een paar katernen vol.

Wat wil het toeval? Na het toneel kom ik pardoes terecht in een ander universumpie. Gewoon hier in Haarlem. We gingen taveerne De Waag binnen voor een nat biertje. Nietsvermoedend…

Wat nu weer? Aan het plafond hingen fuiken, ankers, een roer, boeien (XXL) en scheepskabels zo dik als matrozendijen. Shanty-avond?!?!

Wij waren de enige landrotten daar, tussen allemaal verweerde zeebonken – blauwe petten droegen ze en stugge baarden met strengen dor wier erin. Ruige armen, begroeid met schelpjes en mosselen, reikten naar glaasjes schelvispekel of rum. Het jolige gezang dat uit de kelen oprees deed vermoeden dat ze zeemeerminnen op hun stembanden hadden laten tatoeëren.

Ze hadden het goed samen. Er was beenham, en tussen het zingen door vertelden ze zilte anekdotes over kapitein Doggenaar, wielerliefhebber, die over het dek placht te fietsen en op de Javazee benedendeks stortte, waarna de marifoon ….

We beleefden een fijn halfuurtje, en schreden toen wijdbeens weg bij de wijs van ‘Al die willen te Kapren varen’.

Andere heelallen zijn soms dichterbij dan je denkt.

 

3 reacties op “Mannen met baarden”

  1. Wat een prachtig verhaal. Vooral die armen begroeid met schelpjes en mosselen… waar vind je dat nog?

  2. Voor de liefhebber van andere universums dichtbij huis is het draaiorgelmuseum in de Waarderpolder (Kxc3xbcppersweg) een aanrader. Vanmiddag tussen 12 en 18 uur is het weer helemaal raak.
    Citaat van de site van het museum ( http://www.draaiorgelmuseum.org/index2.htm ) : “OP 19 FEBRUARI ZAL WEDEROM EEN DAG GEORGANISSEERD WORDEN TER ERE VAN DE LEGENDARISCHE ORGELVROUW TANTE HEINTJE, DIE AL VOOR 1940 OPKWAM VOOR DE VROUWENEMANCIPATIE IN DE WERELD VAN DE ORGELMAN. ZIJ WERD TOT ORGELVROUW VAN DE 20E EEUW GEKROOND EN DAAROM ZAL DEZE DAG, MET NATUURLIJK MUZIEK VAN HET DOOR HAAR ZO GELIEFDE BRANDWEERORGEL, NIET ZONDER AANDACHT VOORBIJGAAN.”
    (De entree is gratis en de consumpties zijn op het prijsniveau van 2001)

  3. Meer draaiorgelvreugde: het concours hier bij het Staten Bolwerk, met in het park iedere dertig meter een orgel. Niet voor de fijnhoorders, wel een belevenis! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *