Ga naar de inhoud

Lingua-diversiteit

Het gaat slecht met de lingua-diversiteit (om maar weer eens een poging te wagen een neologisme te scoren). Elke twee weken sterft ergens ter wereld een taal uit; van de zesduizend talen wordt de helft bedreigd.

Nou kan een taal ook postuum nog veel bieden, mits hij ooit geschreven werd door een Virgilius of Euripides, maar niettemin… eens per twee weken een taal minder, dat is een moordend tempo. Dat zijn jaarlijks vijfentwintig individuen die hun verhalen en herinneringen aan niemand meer kwijt kunnen in de oorspronkelijke vorm.

Hier in Haarlem ondertussen is de taal vitaal als de plaatselijke FC. Na het behalen van de periodetitel in de Gouden Gids Divisie door de nu al legendarische 0-3 overwinning vrijdag bij Fortuna Sittard, kondigde keeper Erik Heijblok aan dat hij zich ‘helemaal ging aftanken’.

Ik vind dat een mooie uitdrukking; als je hem vergelijkt met ‘zich helemaal vol laten lopen’ of ‘ zich volgieten’, krijg je bij ‘aftanken’ een extra visuele prikkel: de teller van de pomp, cijfertjes die gestaag verspringen, terwijl de solide sluitpost van onze verdediging geniet / feest / hijst / tankt.

 

5 reacties op “Lingua-diversiteit”

 1. Na een short distance verhuizinkje heb ik een huurbusje van Sloothaak wel eens helemaal afgetankt voor 3 euro 50. Dus wie weet viel het mee en zijn z’n reflexen a.s. vrijdag tegen Cambuur weer helemaal up to snuff.

 2. de vergelijking tussen mens en auto verduidelijkt de voorstelling van de handeling, zou je denken. maar dat is niet zo. visualiseer het maar eens. het klinkt goed, deze metafoor, maar het ziet er niet uit 😉 😉

 3. Als ik onze noordelijke landgenoten hoor (en soms tracht te lezen) kan het uitsterven van taal me niet snel genoeg gaan. Je moet ook niet taal beschermen, maar volkeren. Volken die zich onderscheiden in kleur, gewoonten, cultuur en DNA en wellicht taal. Maar die Friezen? S.V. Heereveen staat in de houding voor het Fries volkslied terwijl er geen Fries meer in speelt.
  Toch gaat het goed met Heereveen ondanks dat men elkaars taal niet meer spreekt.

 4. heerenveen is, heb ik mij eens laten vertellen, saksisch gebied. daar woon’n geen oprjochte friez’n. geen wonder dus dat er geen fries in heerenveen speelt. blijft over sc cambuur.
  talen, volkeren, culturen voor het overige, moeten vogelvrij zijn. maak er wat moois van, red je maar, dat is beter dan handenwringend staan aan het graf van geminacht cultuurgoed ‘dat toch beschermd had moeten worden’. 😀 😀 😀

 5. Trouwens…nu we het er toch over hebben…mijn oprechte mening is dat we ons in Europa (van mijn part de wereld) zouden moeten beperken tot één taal: het Engels. Niks inburgeren voor Turken of Marrokanen, gewoon allemaal één gemeenschappelijke taal. Weg met dat stomme nederlands; heb ik toch nooit kunnen leren. De ene keer is het een d en dan weer dt op het eind, en waarom???? Weet nooit of het bekend of bekent is. Nee gewoon Engels als je de deur achter je dicht trekt, thuis doe je maar gewoon wat je leuk vind.
  Lost een hoop gezeik op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *