Rimpelratten

Ik verkeerde in de kalme veronderstelling dat de laatste andragologen werkeloos wegkwijnden in een reservaat. Echter, de soort komt nog wel degelijk in het wild voor. Zo heeft ene Majone Steketee onomstotelijk aangetoond dat er tussen 467 Nederlandse gemeenten verschillen bestaan qua kindvriendelijkheid; zij stelde daartoe een ranglijst op aan de hand van tien criteria.

Verschillen!? Niet alleen ik stond paf. Ook Grote Broer het HD moest er het zijne en het fijne van weten en Voxpopte zich suf hier in de regio. De krant toont met reeksen willekeurige citaten eens te meer haarscherp aan dat statistieken ook maar een soort gemiddelden zijn.

Immers in Haarlemmerliede (dat nota bene in de top tien prijkt) zegt een mevrouw letterlijk: “Bij ons is niets te doen. Daarvoor moeten we naar Zwanenburg.”

En Haarlem dan. Dat staat op een afschuwelijke 47e plaats van onderen. Genoeg om te pleiten voor stadsbrede verplichte sterilisatie, zou je denken, maar niks hoor! Lang niet alle ondervraagde boodschappentassendraagsters, autosteppers en wijkverpleegsters onderschrijven die conclusie en sommigen zijn ‘helemaal tevreden’, andragologen of geen andragologen.

De stem des volks klinkt eveneens luid in de rubriek ‘Schrijvende Lezers’ (alias Schrijnende / Schreiende Lezers). Twaalf brieven maar liefst naar aanleiding van een los bijeengeharkt artikel van Thea van Beek in de zaterdagbijlage van het HD over ‘de terreur van de oudjes’. Een citaat van een middenstander uit Oude Pekela, waar ouderen een samenscholingsverbod kregen in een winkelcentrum: “Hele hordes rimpelratten verzamelen zich daar en voeren een heuse terreur.”

Vandaag slaan de rimpelratten keihard terug: ‘Als ik zelf achter een rollator loop en ik kom Thea tegen, rijd ik haar zo voor de sokken.’

6 gedachten over “Rimpelratten

 • 03/03/2006 om 10:41
  Permalink

  Voxpoppen: prachtig neologisme! Heb jij dat gemunt? Als ik goed gekeken heb staat het nog niet op de Nederlandse pagina’s van Google en evenmin in het elektronische archief van het Handelsblad.

 • 03/03/2006 om 15:01
  Permalink

  In alle bescheidenheid… huisvlijt!

 • 05/03/2006 om 01:06
  Permalink

  Ik vrees dat de credits van het ‘Voxpoppen’ gaan naar RTL Z en wel in de vorm van verslaggever Michiel Bosgra. Hij is in ieder geval degene die de term binnen Haarlem 105 populair maakte. Niets ten nadele van huisvlijt in het algemeen overigens, integendeel.

 • 05/03/2006 om 13:41
  Permalink

  Vaarwel, onsterfelijkheid… šŸ™

 • 06/03/2006 om 16:12
  Permalink

  voxpoppen is ook iets deens. 746 hits op google

 • 07/03/2006 om 11:38
  Permalink

  Stom toevallig kwam ik voxpop (als synoniem voor straatinterview) gisteren tegen in een tekst van een kennis, een journaliste uit Nijmegen. En @ buijs: Zij freelancet voor een Deens televisiestation…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *