Ga naar de inhoud

Proces Verbaal?

Een op de drie mensen die aangifte doen is ontevreden over de afhandeling door de politie, lees ik in het HD (11 maart) en daarmee zitten wij, vermeldt de krant, op het Europese gemiddelde – dwz tussen Lapland en Albanië en tussen Warschau en Brixton.

Aparte cijfers over Haarlem staan er niet bij; wel heb ik een voorbeeldje uit de dagelijkse praktijk, van afgelopen zaterdag.

Je (= een vriend van mij) rijdt op het fietspad langs de Gedempte Gracht, ter hoogte van het Bureau Parkeerbeheer. Een geel bestelbusje scheurt, achteruit, met een noodvaart een steeg uit. Je geeft je stuur een wanhopige zwieperd, je fietstas wordt desondanks geraakt en je tuimelt op de straatstenen. Iemand met tragere reflexen zou minstens twee wielen over zijn middenrif hebben voelen kraken.

Parkeerwachten (ter plekke ruim voorhanden) voeren je mee naar binnen, frissen je op en desinfecteren de schaafwonden. Verder geen zichtbaar letsel. Een agentenkoppel (m/v) arriveert en niet het eerste het beste: zíj stond onlangs op een grote foto in de Grote Broer omdat ze met een andere agente in het huwelijk trad; na een ererondje langs haar ex-collega’s maakt ze tijd voor jou vrij. Scherp is ze wel. Geboortedatum? “Hé, net als Maxima!”

Ze constateert (weinig pertinent) dat de ketting van je fiets roestig is en draait het zadel recht. Terloops komt je ter ore dat ze de onbesuisde automobilist al hebben laten vertrekken; ja, die moest in allerijl naar het Gerechtshof. Mmm… Je staat nog te suizebollen en maakt er op dat moment geen punt van.

Thuis merk je pas hoe ontdaan je bent, door die aanslag en door de nonchalante afhandeling. Wat gebeurt er met die vent? Bestaat er niet zoiets als een verkeersdelict?

Politie gebeld om te informeren. Daar zitten ze overduidelijk niet te wachten op extra werk. Maar u hebt toch geen schade? Voet bij stuk gehouden. Het voorval ressorteert onder bureau Haarlem-Noord en de verantwoordelijken zijn niet onmiddellijk bereikbaar. ‘U krijgt van ons een mutatienummer.’

Het begint met ’06’ en je beduusde vraag of je moet bellen wordt met hoongelach ontvangen. Nee, het is een MUTATIENUMMER (…). Na een uur belt de agent. Ja, waar hebben we het nou helemaal over? Gerechtigheid? Luister, meneer had toch alleen een paar krassen op zijn spatbord? Dat hebben we toch vastgesteld met z’n allen? Je dringt aan, maar stuit op onverholen minachting.

Je hangt op.

(En voelt je gekleineerd – probeert vergeefs op Internet de klachtenregeling van de politie Kennemerland te vinden – speelt de film van het ongeluk in gedachten veelvuldig af – voelt je machteloos – en besluit na vier dagen dat je frustratie alleen maar zal toenemen als je probeert verhaal te halen.)

Je hoopt dat er binnenkort een enquêteur belt.

4 reacties op “Proces Verbaal?”

  1. Redacteur is weer een beetje aan het neuzelen en dringt niet echt tot de kern door. Natuurlijk had de chauffeur zijn excuus moeten komen maken aan het slachtoffer. Het slachtoffer had dan zo ootmoedeig kunnen zijn om het geval in de minne te schikken. En de politie … tja, mij bekeuren ze al jaren niet als ik, zonder licht, door het licht rij. Dus mijn verhouding met hen is best. En aangifte zal ik nimmer meer doen, zat er eens 3 kwartier te wachten voor een aangifte van een pinpasfraude van 1500€; ben weggegaan. Maar daar ging het niet echt om volgens mij.

  2. De redactie neuzelt: dus weggegaan zonder mutatienummer??? Nooit doen! Je hebt er recht op!

  3. precies, een mutant zonder nummer is als een eitje zonder zout. in een geval als het onderhavige is er maar één oplossing. je moet dat gele busje he-le-maal slopen, zoals dat ook in die franse film “un élephant ca trompe enormement”gaat. is de inzitter te sterk, dan wordt het nacht-werk. gewoon volgen, de krik mee en de wielen er onderuit halen. wel zorgen voor aardappelkistjes om het gevaarte op te laten rusten. lees van de franse auteur larue zijn standaardwerk la société vendetta du xxi sixc3xa8cle dat deze herfst in vertaling uitkomt in de voordelig geprijsde rancunereeks. als je dat boek leest denk je: ‘goed dat er politie is’………. 😀 😕 😮 😛 8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *