Ga naar de inhoud

Ras-el-Hanout

Gewoon klaargemaakt met paneermeel en een rauw eitje lust ik ze ook graag, maar vandaag wilde ik gehaktballetjes op zijn Marokkaans. Daar had ik nog een recept van en zo gebeurde het dat ik de ras-el-hanout ontdekte.

Nou ja, ontdekte… Het personeel van het supertje aan de Botermarkt moest ‘m voor me vinden. Het is een kruidenmengsel met soms meer dan 25 ingrediënten. De verpakking maakt er echter weinig woorden aan vuil: ‘kurkuma, komijn gemalen, paprika, ENZ.’

Typisch mediterrane ‘insouciance’, had ik al gedacht, toen ik het adres van de producent zag: Dobbelenbergstraat 86/88 Haren, België.

Niet getreurd, het zakje ligt hier naast het toetsenbord (die balletjes zijn al gretig verslonden) en ik ruik er nog af en toe vergenoegd aan. “Het kan overal op”, zei de jongen bij de kassa ongevraagd. “Kip, gehakt, lamsvlees en ei!”

Het lijkt Knorr Aromat wel, dacht ik, maar liet het erbij zitten. Hij weet wat er in de wereld te koop is. Een scherp inzicht in de Hollandse psyche heeft hij ook. Toen de kassa laatst even onbemand was en twee dames quasi-beleefd naar achteren riepen, kwam hij onschuldig aanlopen. “Oh, mevrouw, u wil betalen… Mag wel. Eigenlijk vandaag was alles gratis.”

(750 gram lamsgehakt, 1 geraspte ui, 1 eetl. verse koriander, 2 theel. ras-el-hanout, 1 theel. gem. komijn, zout – balletjes van pingpongformaat bakken in olijfolie; evt. met uien-honingsaus)

7 reacties op “Ras-el-Hanout”

 1. goed zo, pret met moslims. 😀 mag het trouwens ook zonder koriander? ik vind dat toch smerig..

 2. @schulp: Helemaal mee eens, qua koriander. Die heeft een geur en smaak die herinneringen oproept aan een keuken in de jaren 40, waar maanddoeken urenlang in een hete pan hebben staan trekken.

 3. Koriander is totaal onmisbaar in de Marokkaanse keuken. Bijna elk kip, vlees of visgerecht wordt er mee klaargemaakt. Ook binnen de Indiase keuken volkomen onmisbaar. Zelf vind ik het heerlijk, vooral in de Marokkaanse traditionele soep HARIRA.
  Misschien even aan wennen?
  Voor liefhebbers van o.a. de Marokkaanse keuken: kijk ook eens op mijn weblog

 4. Marius (red. RaDa)

  @Ingrid: Mooi log! Daar ga ik zeker nog een paar recepten vandaan plukken. (Liefst met harissa!)

 5. Ik las laatst dat je koriander nooit mag meekoken. Daar wordt de smaak zeperig van. Eet smakelijk allemaal.
  (Vanochtend ook maar even een zakje Ras-el-Hanout gehaald). Ik geniet van je log Marius. Je hebt me aangestoken.

 6. @Willemien: Je log ziet er veelbelovend uit (al heb ik moeite met de kleine lettertjes tegen de zwarte achtergrond). Ik zet je bij mijn ‘links’.

 7. Ik weet het, dat zwart/wit leest niet best. Maar ik ben al blij dat ik zo ver ben gekomen dat er ‘iets’ staat. Dank voor de toevoeging aan je links.
  Over koriander nog een kleine aanvulling op mijn reactie, want verse kruiden mag je natuurlijk nooit meekoken. Voor koriander geldt echter: zelfs niet meeverwarmen! Gewoon in een schaaltje op tafel dus. En naar believen over het eten strooien.
  Nav. Ras-el-Hanout: een ander lekker kruidenmengsel is kofta baharaci. Gekregen van een Turkse vrouw in de buurt met wie ik wel eens kook. Lekker door gehakt of quorn/tofu/valess.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *