Ga naar de inhoud

Tempeliersstraten


De gangen van het verpleegtehuis waar ik de laatste maanden regelmatig op bezoek ga, zijn genoemd naar Haarlemse straten. De bijbehorende blauwe straatnaambordjes hangen er ook. Niet van echt te onderscheiden. Zo hebben ze er een Tempeliersstraat, een Rozenstraat en ook een Grote Markt.

Er steekt vast een goede bedoeling achter – geef die demente mensen iets bekends, iets vertrouwds van vroeger. Zoiets stel ik me tenminste voor.

Ik zeg er verder niks van, het is meer dat ik bij zo’n bezoek erg veel gelegenheid heb tegen die bordjes aan te kijken.

Zelf hoop ik ook altijd een bekende van vroeger te zijn, maar op zijn mindere dagen ben ik ineens een tandarts, of een vertegenwoordiger uit België.

8 reacties op “Tempeliersstraten”

  1. In dit verband denk ik meteen aan de Kraaienhorstergracht, nu Nassaulaan. Waarom geen Kraaienhorsterlaan? De reden daarvoor lijkt me duidelijk, met die Wilhelminaboom in het midden.

  2. De namen Gedempte Oude Gracht en Nassaulaan dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. Je zou bijna denken dat dit een site van tieners is die in de veronderstelling verkeren dat iedereen van boven de dertig Napoleon nog heeft meegemaakt… 8)

  3. @Harrie: Maar soms is het ook wel weer leuk om met een ideetje te stoeien zonder je iets aan te trekken van strenge mannen die door donkere zonnebrillen naar je staan te loeren. 🙁

  4. @Marius: It’s only me. Een mopperige ouwe lul, die zich in deze koude lentetijd meer dan ooit realiseert dat je aftakeling en dood niet meer zoals vroeger ‘veilig’ in de generaties tussen Strauss en Leander kunt lokaliseren. Het zal nog maar een kwestie van enkele jaren zijn voordat een creatieve therapeut van Boerhaave op het idee komt dat bordjes met John Lennonplein, Willy Dobbenplantsoen en Grateful Deadlaan betere bakens voor de bewoners zijn…

  5. O shit, vergissing. Het is Willy Dobbe. Als vegetariër heb ik kennelijk toch nog iets meer met kroketten dan met TROS-presentatrices uit de jaren ’70…

  6. Terwijl sommige TROS-presentatrices uit de jaren ’70 toch behoorlijk vlezig waren… (Tineke V. verschijnt voor geestesoog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *