Ga naar de inhoud

Bloggers dilemma

‘Maar wat is de hel? Wat is het paradijs? Het zit toch allemaal alleen maar van binnen. In huis. Zowel de hel als de hemel kun je vinden in elke kamer. Achter elke deur, onder elke tweepersoonsdeken. Het zit zo: een beetje boosaardigheid, en de mensen zijn de hel voor elkaar. Een beetje medelijden, een beetje ruimhartigheid, en de mensen zijn het paradijs voor elkaar.

Een beetje medelijden en een beetje ruimhartigheid, zei ik, ik zei geen liefde: in universele liefde geloof ik niet zo. Liefde van iedereen voor iedereen, dat kunnen we misschien beter overlaten aan Jezus. Liefde is immers iets heel anders. Het lijkt helemaal niet op ruimhartigheid en evenmin op mededogen, integendeel. Liefde is een eigenaardig mengsel van twee tegengestelde dingen, een mengsel van het ergste egoïsme en de meest volmaakte toewijding. Een paradox! Bovendien, liefde, de hele wereld praat voortdurend maar over liefde, liefde, maar liefde kies je niet, je raakt ermee besmet, als een ziekte. Liefde overvalt je, als een ramp. Dus wat kies je dan wel? Waartussen moet een mens bijna elk moment kiezen? óf ruimhartigheid, óf kwaadaardigheid. Dat weet ieder kind immers al, en toch houdt de kwaadaardigheid niet op.’

(Amos Oz, Een verhaal van liefde en duisternis, p. 194)

Zaterdag betrad ik door omstandigheden buiten mijn schuld het Patronaatscafé uitgerekend op het moment dat Sjaak Vrugt (voorheen in de pers aangeduid als ‘actievoerder Sjaak’ of ‘kraker Sjaak’ en inmiddels namens de Axielijst in de gemeenteraad gekozen) daar tijdens een ‘irrational poetry’ (?) avond, bleek van ernst en eigendunk, zijn eerste regel debiteerde:

‘DE POLITICUS IS EEN HOER!’ (…)’DE GROTE WINNAARS VAN DE VERKIEZINGEN ZIJN DE NIET-STEMMERS!’

Hier moet ik stoppen. Heeft iemand een beetje ruimhartigheid voor me te leen?

3 reacties op “Bloggers dilemma”

  1. Rek je hart maar op bij SpinviS (op 21 april in het Patronaat).

    Kleine correctie: Irrational Library.

  2. Mooie tekst, én we zijn het ook een keertje eens: ook wellus leuk. Want wat Sjaak betreft: bij mij is de rek er inmiddels behoorlijk uit. Praatjes vullen geen gaatjes.

  3. @Cees: ja, ik dat dacht dat ik best een beetje linkserige luis-in-de pelzerigheid verdroeg, maar Krakersjaak lijkt mij vooral solidair met en idolaat van zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *