Ga naar de inhoud

Dikke Boom

‘Naar de DIKKE BOOM’ stond om de paar honderd meter op de bordjes. DIK, d.w.z. 7.60 meter omvang. Daar had hij tussen de 450 en 500 jaar over gedaan.

We hadden van tevoren uitgerekend dat we ‘m met vier man (m/v) niet zouden kunnen omspannen; maar als er zich onder ons wandelclubje latente boomknuffelaars hadden bevonden, zouden die toch niet aan hun gerief zijn gekomen. Er stond een stevig hek om de DIKKE BOOM, met daaraan een collectebus voor het honorarium van de boomchirurg.

Maar los daarvan, hij zag er nors en wrokkig uit. Niet aaibaar. Hij vond het duidelijk wel welletjes zo. Al zijn eikenmaatjes uit voeger eeuwen waren hem voorgegaan naar open haard of Meubelboulevard en alsof het niet erg genoeg was, was er ook nog eens een kluwen prikkeldraad in zijn holle stam gestoken als anti-kraak maatregel.

De eik even verderop, ook geen broekie, uit 1792, was in de kracht van zijn leven. Die bezorgde de boswachters bij Laren geen hoofdbrekens.

Van de linde bij Huize Vorden, waaronder (leve de info-bordjes!) Louis XIV uitrustte in 1672, was alleen nog een gehavende dikke stronk over. In zijn huidige toestand had hij de Zonnekoning weinig schaduw kunnen bieden.

De meeste kiekjes gingen naar deze sensationele plataan in de buurt van Huis Den Bramel.


foto Van Paridon Natuurtochten

Bij thuiskomst namen we ons voor nu eindelijk eens uit te zoeken hoe de bomen bij ons voor de deur heten. En als iemand me nog wil bijpraten over de Haarlemse actualiteit… graag!

8 reacties op “Dikke Boom”

  1. Volgens een vriendin van mij die bij jou in de straat woont staan er acacia’s. Verder staan er in de buurt veel lindebomen. Dus als je twijfelt…

  2. Vorig jaar hadden ze acacia-achtige blaadjes, maar toen besloten we (met meerderheid van stemmen) dat de stam niet gegroefd genoeg was. Toen we vanavond keken waren het echte acaciastammen. De wonderen der natuur!

  3. lindebomen wenen heel sterk, dat is mijn associatie. en dan denk ik natuurlijk ook dat wf hermans het verschil niet zag tussen acacia’s en lindebomen en dat daardoor dat boek enz. maar hermans kwam niet uit haarlem. mulisch wxc3xa8l. en die was niet………………. 😕

  4. Grappig hoe de Haarlemse actualiteit naadloos aansluit op bomen. In het algemeen en dan mijn boom, een acacia robinia, in het bijzonder. Mijn ‘operatie BOOM’ nadert zijn ontknoping. Ik heb weer een aantal lage ambtenaren weten te omzeilen en krijg nu van de gemeente een ‘third opinion’ aangeboden om de conditie van mijn boom te taxeren. Een genereus aanbod…als iemand nog een bomenexpert kan aanraden die geen werk voor de gemeente uitvoert : ik houd mij aanbevolen.
    En Marius, ga je nog Broodkasten?

  5. @zigs: Er bestaat een kansje dat ik het doe (wacht nog op antwoord van E.C.) – en ik wil natuurlijk niet al te veel hinder ondervinden van al die snelle radiomensen
    😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *