Ga naar de inhoud

Smog en ruis

‘Brave luiden, als een burger van Haarlem begin ik nu pas te snappen wat politiek inhoud na alles gelezen te hebben. Als ik al deze vuilspuiterij, verdachtmakingen, insuniaties, mensen beschadigen lees, gaat het niet om het welzijn van de stad en haar burgers.
Het gaat om U die lekker belangrijk willen praten, maar niet doen.’


Ik verwees er al eerder naar, maar zo onderhand hebben de commentaren op de Haarlemse collegeonderhandelingen zich ontwikkeld tot een heus tijdsdocument. Zie de SP-site, met 196 reacties tot nu toe. Meeslepend en chaotisch als het verkeer op de Zijlbrug, al bederven gevestigde politici af en toe de stemming met enumeraties van het type ‘meneer de voorzitter, negen dingen:…’. Fedde Reeskamp (D66) heeft daar een handje van, evenals Ali Oass (GL) en Cees-Jan Pen (CDA). Niet toevallig alledrie verliezers bij de verkiezingen.

Een item boven mijn pet: morgen begint het Toonfestival, op diverse locaties. Onder meer met de Duitse kunstenares Christina Kubisch, die werkt met koptelefoons die ‘geluid van elektromagnetische aard’ opvangen. Dat verschilt per stad: in Tokio is het niet te harden (veel draadloos internet en beveiligingssystemen), terwijl wij weinig ‘geluidsmog‘ hebben, behalve dan weer in de Hema, als ik het goed begrijp. Voor wie benieuwd is hoe onze met het blote oor onhoorbare stadsmuziek klinkt, zet Kubisch een Elektrische Wandeling uit.

En omdat ik deze dagen toch ‘in de boom’ ben: de prachtige linden aan de Overveense Julianalaan blijven gespaard dankzij taai verzet van de bewoners!

7 reacties op “Smog en ruis”

 1. Hallo Marijas,

  je bent van harte uitgenodigd om dinsdagavond om 2000 uur de opening van de expo van Christina Kubisch bij te wonen in galerie De schoneKunsten, donkere spaarne 32.
  En vanaf woensdag 5 t/m zo 9 april kun je daar ook een koptelefoon ophalen om zelf de wandeling te gaan doen.

  tot )toon)s

  peter bruyn

 2. eerst het stukje maar eens lezen…
  hm, daan zonderland had het toch aan het verkeerde einde met zijn versje
  tussen haarlem en ijmuiden
  wonen enkel nette luiden

  hoewel het strijden om behoud van lindebomen weer een aflaat geeft van zeven eeuwen 😛

 3. Marius (red. RaDa)

  @Peter: dank voor de uitnodiging en ja… het had zeker iets! Misschien doe ik de wandeling ook nog wel.

 4. @schulp: zeven vette eeuwen of zeven magere? Je kan je vooraf maar beter goed laten informeren over die dingen. 🙁

 5. Jawel, GL en het CDA zijn op zijn zachtst gezegd erg alert op eventuele uitglijdertjes en inconsequenties van de beoogde coalitiepartijen. Goede oefening voor de oppositiebankjes zullen we maar zeggen. En het levert items op voor Haarlem Vandaag. Evenals het Toonfestival. Ik heb nog even geaarzeld of ik de CD met electromagnetischeveldgeluiden die ik vandaag van Peter Bruyn kreeg zou gebruiken als achtergrond bij het interview met hem. Ik heb het niet gedaan. De gelijkenis met ongewilde nevengeluiden was te groot. Wel een leuk festival denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *