Ga naar de inhoud

Every Man a King

Haarlem heeft zijn eerste Burger King – of Burgerkingetje beter gezegd, want Kingsize is anders. Het zit in het station, in het hoekje / hokje dat tot voor een week werd uitgebaat door Smullers.

Wel even reserveren, wie met het hele gezin gaat. Er staan een paar krukken en maar vier tafeltjes, elk nauwelijks groot genoeg voor twee cheeseburgers. Met whoppers is het al woekeren met de ruimte, om maar te zwijgen van de Big King XXL.

De crew (ja, zo heet dat) leek aan de krappe behuizing aangepast; vier meisjes met een smal postuur bewogen zich behendig tussen balie en voedselbak. Nieuw. Gretig. Vooral Kim, met haar schelle stem. Die riep bij voortduring: ‘Wie is er dàn aan de beurt?’ Als iedereen al geholpen werd, gelóófde ze het gewoon niet. ‘Wie is er DAN aan de beurt? WIE is er DAN aan de BEURT?’

Mijn bestelling werd afgehandeld door Colportina, of misschien heb ik de badge verkeerd gelezen. Eén whopper met kaas in 7 minuut 40, een tijd die boven het landelijk gemiddelde ligt. Dat moet scherper. De smaak voldeed wel geheel aan de verwachtingen.

En de ambiance? Ik weet niet goed hoe ik het uit moet leggen, maar onder de overwegend mannelijke aanwezigen, proefde ik een onmiskenbare verbondenheid. Broederschap haast. Het werd niet uitgesproken natuurlijk, maar al kauwend keken ze met zo’n glazige, ongelovige blik. Een lang gekoesterde wens was in vervulling gegaan! Toch nog, een Burger King in Haarlem! Nooit meer jaloers op Leiden, niet meer ‘s avonds hunkerend naar Amsterdam of Hoofddorp…

We staan op de kaart, en waag het niet flauwe grapjes te maken over onze Smurfen King. Respect! Gewoon bek houden, ja? Iederéén moet klein beginnen.

7 reacties op “Every Man a King”

  1. Miin eerste ervaring was in grote delen gelijk, echter de smaak liet zich het best omschrijven als dreftig en het vlees was inclusief haar! Ik overweeg voor de volgende keer om maar weer gewoon naar Schiphol te gaan voor de sfeer, de smaak, de ruimte, de vriendelijkheid en de ambiance! Als je daar klaagt over de tijd wordt er tenminste nog iets extra’s bij aangeboden. Hier in Haarlem prefereer ik toch nog steeds Holyland voor een snelle hap in de buurt van het station.

  2. Een ongewone en ongekende ervaring, dat geanimeerde gekeuvel te lezen over Burger King. Ik kan dat niet, niet over keuvelen en niet naar binnen gaan in zo’n tent. Ik heb namelijk met mij zelf afgesproken nooit naar zo’n tent te gaan: geen McDonalds en geen Burger King. Ben alleen de argumenten vergeten behalve dan dat ik al 45 jaar geleden ook met mijzelf afgesproken heb alles te haten wat Amerikaans is. Dat er mensen zijn die er kopen moet haast wel maar dat je erover schrijft …. . Een heel bijzondere ervaring! Wat een dag!

  3. @cees: je lijkt wel zo’n japanner die pas dertig jaar na hiroshima de jungle uitkwam, niet wetend dat het rijk van de zon gecapituleerd had 😕

  4. Huh…echt? Het rijk van de zon heeft gecapituleerd ? Waarom wordt mij nooit iets verteld..

  5. Okaaaj, dat kun je van mij denken. Absoluut! Maar … ik las laatst in de krant dat er in de schoolkantine ook een gezonde hap verkrijgbaar zou moeten zijn … . Hé? We kampen al tijden met te dikke kinderen (USA gaat ons daarin uiteraard voor) en diabetes neem sterk toe, we studeren daarop en starten programma’s op. En dan zou er uberhaupt een ongezonde hap in de schoolkantines te verkrijgen zijn? Zijn we echt al zo diep gezonken? Waarom zijn we dan bevrijd in ’45? Win je links de vrijheid laat je je rechts weer gijzelen door Mac-weet-ik-wat. Vrijheid, liberalisme, democratie… het fascineert mij.

  6. Marius (red. RaDa)

    @bas: zoals Patti Smith al zong: holy, holy, holy, holy, holy, everything is holy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *