Ga naar de inhoud

Archetypes

Ik loop nou een dikke vijftig jaar mee op deze aarde, dus ik heb weet van slechte mensen, van doortrapte mensen, van domoren en onderkruipers.

In theorie tenminste.

Want er schuilen in mij kennelijk een paar onaantastbaar deugdzame archetypes. Neem de handhavers der wet, die ik behalve met dienstpistolen en pepperspray maar blijf associëren met kracht, rechtvaardigheid en wijsheid.

Met dat soort naïeve ideeën in het onderbewuste ben je om de haverklap licht ontgoocheld, zelfs bij het loom omslaan van de regiopagina’s van de Grote Broer. Neem nu dit verhaal.

In februari is bij het korps Kennemerland een hoofdagent ontslagen. Wegens klokkenluiden. Hij luidde klokken over een CD’s kopiërende collega. Die collega kopieerde voor andere collega’s. Tegen betaling. In strijd met de wet dus. Die andere collega’s schreven hun bestellingen in een rode map. De klokkenluider gaf deze praktijk aan bij de Stichting Brein. De blauwe poppen aan het dansen op het bureau, ga maar na! De klokkenluider werd ontslagen wegens laster / het naaien van maten in functie (doorhalen wat niet van toepassing is). De kopieerder kopieerde onontslagen door (nu waarschijnlijk met een gele map, om de recherche op een dwaalspoor te zetten). De ontslagen klokkenluider heeft inmiddels een proces aangespannen. Omdat de zaak ‘onder de rechter’ is, geeft de politie geen commentaar.

Ik geef evenmin commentaar. Ik wil nu eerst uitzoeken waar ik een paar eigentijdse archetypen kan kopiëren, le- of illegaal, en hoe ik mezelf kan verlossen van die Bromsnor-achtige koddebeiers in mijn onderbewuste.

4 reacties op “Archetypes”

  1. Klokkenluider of verrader?
    CD’s copieren heeft niets met zijn werk als agent te maken en een beetje stout zijn we allemaal. De ergernis van de hoofdagent zal wellicht gerechtvaardigd zijn en die had naar de copieerder zelf, of zijn baas kunnen stappen en de zaak (klussen-in-de-baas-zijn-tijd) aanhanging kunnen maken. Nee, hij stap heel sneaky, naar st.Brein en geeft hem aan. Erg oncollegiaal. Zo’n vent zou ik ook niet in mijn team willen hebben. Nu ben ik een verklaard tegenstander van Buma/Stemra-rechten-tot-in-het-oneindige. Dus dat beinvloed, maar onslaan gaat wel wat ver. Maar om zo’n (erg) brave borst nou een klokkenluider te noemen?

  2. @ Frutti: uh… dat schrijf ik toch ook? (‘onontslagen’). Dank voor de link overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *