Ga naar de inhoud

Spel of knikkers?

Het geplande naaipatroon voor een FC Haarlem-vlag (6×4 meter) komt te vervallen wegens droeve omstandigheden. Uitslag nacompetitie play-off: Haarlem – Zwolle 1-3; wie zijn supportersvlag onmiddellijk na het laatste fluitsignaal in een vlaag van razernij heeft verscheurd en nu (tot bezinning gekomen) toch de lokale bicolore halfstok wil hangen, kan er eenvoudig een op de kop tikken bij www.dumpjeclub.nl.

Iets anders dus. Uit de ingezonden brieven, selecteerde ik een behartenswaardige waarschuwing aan het adres van onze stad, die sinds de verkiezingen in een gelukzalige rode gloed baadt:

Aan de hoofdredacteur,

Leuk, die vacatures, maar ik had verwacht dat je misschien een berichtje uit de GB had gehaald: dat over knikkeren in Den Helder. Op de Tuindorpschool in die plaats mag namelijk niet meer ‘om het echie’ (zo noemen ze dat) geknikkerd worden, uitsluitend nog met knikkers uit de klassenvoorraad, knikkers dus die na het spel weer moesten worden ingeleverd. Dat trof, want vanmorgen moest ik in de tweede klas het wezen van het socialisme uitleggen.

De kinderen vonden het maar niks van die knikkers en als ik een encyclopedie had mogen schrijven van de gebreken van het knikkersocialisme, dan had ik me geen betere assistenten kunnen dromen dan klas 2A. Ze begrepen namelijk dat de heibel zich zou verplaatsen van het schoolplein en het eind van de pauze naar de knikkerbak en het begin van de pauze. Vervolgens konden ze ook alle dwangmaatregelen bedenken waarmee verdelingsvraagstukken beslecht zouden moeten worden ( allemaal dezelfde knikkers in identieke afgewogen zakjes) en ze zagen ook de teloorgang van ‘het spel’ dat naar hun mening juist niet om de vaardigheden, maar om de knikkers ging.

Het werd dus een mooie dag. Morgen naar het terras van de Witte Zwaan? Jij hebt vast vrij.

Naschrift red. RaDA: Raarlemmers, denk hier ook over alvorens de paaseieren te verstoppen.

2 reacties op “Spel of knikkers?”

  1. Reactie op rood.
    Op onze schoolkampen komt meestal het wezen van het communisme aan de orde. Alle illegaal meegenomen snoep en snaai wordt (onder protest) in een grote pot gegooid en daarna eerlijk verdeeld onder de aanwezigen. Over de drankvoorraden van de leiding rept niemand.

  2. sja, de kampleiding is wat ze in het voormalige arbeidersparadijs de nomenklatoera noemde. trouwens dat klassengeknikker lijkt niet op socialisme. met hetzelfde gemak kun je de vaste wisselkoersen van bretton woods en de oprichting van het imf illustreren. en dat imf lijkt me toch geen socialistische klup. of zie ik dat niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *