Proba me deus

Hoeveel mensen kennen júllie die twaalf luiten bezitten, beste Raarlemmers? Ik ken er één, sinds gisteren. Dat wil zeggen ik ken hem al langer, maar sinds gisteren weet ik dat hij twaalf luiten heeft.

Willem Mook speelt voor mijn schaakclub Het Witte Paard en ik wist wel dat hij van een tokkeltje oude muziek hield. Hij heeft een bijpassend middeleeuws hoofd, dacht ik weleens oneerbiedig als ik zijn vrolijk glimmende schedel zag: monnik en troubadour, van allebei wat.

Zaterdag zag ik Willem pas in zijn volle glorie. Hij is musicoloog en bij muziekhandel Bruno Klassiek in de Gierstraat hield hij een lezing ter gelegenheid van het uitkomen van ‘Proba me Deus’, een CD met muziek van Constantijn Huygens (1596 – 1687) en tijdgenoten; gekozen uit diens verzameling ‘Pathodia sacra et profana’, een uitgave die veelal als een soort relatiegeschenk diende.

Die CD (met zang van Harry van Berne en Jasper Schweppe) heeft mij nu al veel genoegen verschaft en niet alleen muzikaal. Uit alles blijkt hoeveel zorg er aan is besteed. Willem Mook schreef zelf de onderhoudende en leerzame inleiding en nam ook de meeste vertalingen voor zijn rekening. De teksten (o.a. van John Donne) verdienen studie op zich. Na de plotselinge dood van zijn vrouw Suzanna van Baerle, alias ‘Sterre’, dichtte Huygens:

… Komt, dood, en maeckt my korts van deze Coortsen vry,
‘k Verlangh in’t eewigh licht te samen te sien sweven
Mijn Heil, mijn Lief, mijn lijf: mijn’ God, mijn’ Sterr’ en my.

Voordat hij in de winkel zijn luit oppakte om wat te spelen, monsterde Willem het publiek (zo’n m/v of dertig) en zei zonder ironie: “Gelukkig is het niet stampvol, anders gaat het ten koste van de akoestiek.” Op dat moment weet je al dat je iets bijzonders te horen krijgt.

Meer over Willem Mook en de luit hier;
CD bestellen (€ 17 of iets in die buurt) hier

 

5 gedachten over “Proba me deus

 • 23/04/2006 om 21:13
  Permalink

  Dank je, Marius, teveel eer voor een eenvoudige troubadour. Maar als je wilt, maak dan liever een link met de website waarop de cd te bestellen is: http://www.spaarnemuziek.nl
  tot dinsdag, willem

 • 23/04/2006 om 22:38
  Permalink

  Hoi Willem, hij stond er al, alleen wat klein (klikken op CD). Ik zet ‘m onderaan nogmaals 🙂

 • 24/04/2006 om 11:43
  Permalink

  Ook in de oren van iemand die regelmatig naar 17e-eeuwse muziek luistert, is dit een uitzonderlijk fraaie cd.

 • 24/04/2006 om 16:18
  Permalink

  Het was een bijzonder geslaagde lezing. Uit alles bleek de liefde voor muziek. En wat een enorme kennis gaat er toch schuil achter één cd-project. Het was een eer om Willem in mijn winkel te mogen ontvangen.

 • 28/04/2006 om 21:08
  Permalink

  Ha Marius,
  Mooie bijdrage over een bijzondere HWP-er. Voorwaar niet Raar en ook geen Klad.
  Groet van de Grote Roerganger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *