Ga naar de inhoud

Swingsteesjun

De seksloze disco, heb ik het gedoopt, maar de officiële naam is Swingsteesjun. Als je op vrijdagavond nietsvermoedend uit de trein stapt op perron 3A, word je in de Wachtkamer Tweede Klasse schimmen gewaar, die zich uitleven; die bewegen op de maat van luide populaire muziek en daar dan een diep gevoeld genoegen aan beleven.

Ik ben geen danser. Ik heb dansers nooit helemaal vertrouwd; hun zweterige inspanningen interpreteerde ik meestal als een vorm van verkapt voorspel. Tot ik laatst tien minuten binnen was bij Swingsteesjun.

Dansers der wereld, vergeef mij!

In de seksloze disco bestaan onzuivere motieven noch bijbedoelingen. Je ruikt het, en je ziet het. De mensen (meer vrouwtjesmensen en overwegend dertig plus) hupsen en zwieren en schudden er met het eigen lichaamsvlees met een onbevangenheid en een kinderlijke onschuld die ik allang verloren had gewaand in deze verdorven tijden.

De schuwe huisdichteres komt er graag en leert er zelfs buurvrouwen kennen (op straat ontmoet ze nooit buurvrouwen!). Ze hebben er een eigen clubje. De bijbehorende buurmannen drukken zich en doen thuis hun eigen mannendingen.

Het is goed geregeld zo, denk ik als ik tegen half twee her en der in de straat moegedartelde danseressen de voordeur dicht hoor doen.


5 reacties op “Swingsteesjun”

  1. Als je nietvermoedend langs lok. 3 komt kan het zijn dat plotseling de deur opengaat en je een schim gewaar wordt, die al dansend naar hogere regionen vertrekt. Marius: je bent wel een danser; zowel lichamelijk als geestelijk ! Ik geniet er steeds van.

  2. Uit de mond van dansdocente Annetje Castillo-Riel noteerde ik ooit:
    ‘Dansen is seks met je kleren aan’.

  3. Volgens het artikel in Grote Broer van vandaag is Swingsteesjun bedoeld voor het 25+ publiek. Blijkens de foto dient dat – een enkele uitzondering daargelaten – vertaald te worden met 40/45+. Op het 55+ gymclubje van mijn schoonmoeder is de gemiddelde leeftijd 79 en is zij met haar 70 jaar verreweg de jongste. Op basis van de formule
    x=x+20 zou het mij niet verbazen als organisatoren van dancefuiven binnenkort op hun flyers melden dat ze zich richten op de doelgroep 1+.

  4. Kunnen we niet gewoon weer allemaal lekker door elkaar heen, zoals in de Engelse pubs? Laatst hoorde ik een (naar schatting) 21-jarige griet: “Nee, daar kom ik echt niet meer. Allemaal 18- en 19-jargen daar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *