Ga naar de inhoud

Losers en Loners

‘Zijn wereld stortte in toen Gerard Reve, met wie hij bij Van Hattum regelmatig had zitten scrabbelen, in een tijdschrift een van zijn verhalen negatief besprak. Membrecht: ‘Toen ik hem tegenkwam zei ik : maar, Gerard, waarom heb je dat nou gedaan? Zo slecht is het toch niet? Dat weet ik wel, zei Reve, maar ik had een rothumeur.” (p.103)

Membrecht is Steven Membrecht, één van de mislukte romanciers in Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf van Joris van Casteren. Ik had er gisteren alleen even in willen dippen, maar las het achter elkaar uit.

De eenentwintig gewetensvol geschilderde portretten van succesarme auteurs laten zich niet onder één noemer vangen. Ieder falen is weer anders – op zijn eigen manier pijnlijk en invoelbaar.

Membrecht, bijvoorbeeld, kreeg voor zijn debuut Wachten op de Zon (1960) de Reina Prinsen Geerligsprijs en werd in de kritieken een taalvirtuoos à la Mulisch en Polet genoemd. Allengs reageerden de recensenten kribbiger en grimmiger op zijn werk. Na zijn twaalfde roman zag hij zich genoopt zijn heil te zoeken bij uitgeverijen waar je je werk tegen betaling kunt laten produceren (een zware financiële investering in zijn eigen onsterfelijkheid).

Hij behoort tot de categorie dóórschrijvers: op zijn 64ste werkt hij (nee, niet ‘onverdroten’ maar wel stug) door aan zijn magnum opus, De Tien Basisboeken, bestaande uit tientallen subboeken (= 4000 aforistische teksten).

Ik geef toe, terwijl ik dit tik, vertrekt mijn rechterwenkbrauw sardonisch richting linkeroor, maar tijdens het lezen van Van Casterens bundel overkwam me dat zelden. Daarvoor is de volharding en/of zelfoverschatting van de meeste schrijvers te schrijnend.

Ik probeerde een paar magnifieke passages voor te lezen aan de huisdichteres; zij legde mij spoedig het zwijgen op, met onkarakteristieke barsheid:

“Schei NU ogenblikkelijk uit! Ik weet zeker, daar ga ik van dromen!”

Dat er ook nog een zusterdeeltje bestaat met vergeten dichters heb ik toen maar voor me gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *