Ga naar de inhoud

Salderen, salderen!

Het woord ‘salderen’ zit vandaag in mijn hoofd. Ik wil ineens van alles salderen. Schiphol saldeert decibellen. Als het vliegverkeer bij Castricum te weinig kabaal heeft gemaakt, mogen ze straks boven Leiden een paar extra loopings maken. Knap bedacht, hoor, en nu dat principe opgang maakt, loop ik te piekeren over andere toepassingen.

Kunnen we het drugsgebruik niet salderen, per wijk, of per gemeente? Er komen verspreid over het grondgebied handhavingspunten en als in wijk A de onderarmen massaal worden stukgespoten, hoeft dat niet per se erg te zijn zolang er in buurt B amper grootgebruikers zijn.

Wildplassen lijkt me ook prima saldeerbaar, of hondenpoeperij.

Met norsheid idem dito. Wordt in een bepaalde zone buitensporige norsheid geconstateerd, dan worden de norste elementen niet gedwongen via andere aanlooproutes hun bestemming te bereiken of thuis te blijven – zolang de totale norsheid per gemeente het afgesproken norsheidstotaal niet aantoonbaar overstijgt.

Is dat wel het geval, zullen de nationale en regionale antinorsheidsbrigades subiet uitrukken! Je saldeert of je saldeert niet!

Ik gooi maar een paar voor de hand liggende balletjes op, beste Raarlemmers, en jullie kunnen er vast meer verzinnen, onstuitbare eenpersoons denktanks als jullie zijn, tot de laatste m/v toe!

En alle eenpersoons eikels met praktische bezwaren, verwijs ik gaarne door naar Cerfontaine en Van Geel.

3 reacties op “Salderen, salderen!”

  1. sja, uiteindelijk is het hele leven een kwestie van salderen, yin en yang, leven en dood 🙁 . om maar even met de deur in huis te vallen. je moet gaan roken marius; maar dan wel stoppen met drinken. en gaan dammen, dichter worden. je woont al gesaldeerd in haarlem, een xc3xa8chte stad, maar ook xc3xa8cht een dorp. neem een hond, ga autorijden;)

  2. Uit een column van Jaap de Berg in Trouw:
    “Het is — maar dit terzijde — te hopen dat de toepassing van salderen, in de jongste betekenis, beperkt blijft tot problemen waar de regering kennelijk geen fatsoenlijke oplossing voor heeft. Of zou het ook de bedoeling zijn dat iemand die twee winkeldieven ertoe beweegt hun bezigheden te staken, vervolgens zelf wel proletarisch mag winkelen? Of dat de automobilist die in de file gestaan heeft, daarna met 180 km over de snelweg mag scheuren, mits hij maar – net als de vliegtuigen boven Schipholland — per saldo de wettelijke norm niet overschrijdt?”

  3. Marius (red. RaDa)

    @schulp: al mijn alter ego’s verzamelen!
    @Harrie: ik kende die column niet – mijn seriële proefabonnement op Trouw is weer eens afgelopen. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *