Ga naar de inhoud

Glimmerveen bij de Kathedraal

Stel ik was er van de week achtergekomen dat op het veldje voor het oorlogsmonument naast de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Westergracht een gigantisch Germaans runeteken lag. Dat de plantsoenendienst de bloemperken had aangelegd in deze vorm: Een (neo-)nazisymbool, onder meer gebruikt door de (verboden) Nederlandse Volksunie van Joop Glimmerveen. Nou ja! "Dit moet in de krant," zou ik gedacht hebben. "De krant" zijnde het Raarlems Dagklad, uiteraard.

Om te checken of ik me niet vergis, google ik op ‘Nederlandse Volksunie’ en ‘runeteken’ en vind na twintig seconden het bewuste symbool. Even later sta ik op een keukentrapje deze gemeentelijke stommiteit te fotograferen en binnen een half uur staat de scoop geïllustreerd en wel in RaDa. Marius heeft me namelijk gemeld dat ik – zo ik wil – weer een dagje mag waarnemen.("Het touwtje hangt uit de mailbox.").

Nu nog een linkje naar de posting rondsturen (B&W, de gemeenteraad, Hout en Plantsoenen en Grote Broer ("RaDa kunnen jullie niet missen, geen dag!") en m’n taak zit erop. Het wachten is op het personeel van de plantsoenendienst, dat het veldje komt omploegen.

In werkelijkheid deed ik mijn ontdekking niet vorige week, maar op een herfstdag ergens eind jaren ’90. Tijdens de hondenuitlaat liep ik langs het veldje voor het monument en ontdekte dat florale nazi-symbool. Ook toen dacht ik: "Dit moet de krant weten", maar zo ver is het nooit gekomen. Stap 1, checken of ik me niet vergiste, vereiste dat ik op zolder moest zoeken naar mijn ‘gifmapje’ met foute pamfletten, waaronder een van de NVU.

Dat dempte m’n dadendrang, en door dit uitstel ontstond er ruimte voor allerlei twijfels. Niemand van de hondenuitlaters met wie ik soms een praatje maakte had iets in de gaten. Was het teken misschien gewoon een overgestyleerde Aids Memorial-ribbon? Maanden verstreken, het werd lente en 4 mei naderde.

Ik dook alsnog het NVU-pamflet op van de zolder, en stuurde een kopie naar de plantsoenendienst. Op een ochtend verschenen er twee gemeentewagens bij het monument gewapend met grasrollen en na een dag spitten lag het veldje er weer politiek correct bij. Na een half jaar! Leve internet en de burgerjournalistiek.

Harrie van der Meulen

6 reacties op “Glimmerveen bij de Kathedraal”

 1. Ik vertrouw nooit meer een tuinierende neo-nazi! 🙂
  Welk symbool had de politiek correcte plantsoenendienst er trouwens van gemaakt?

  Wederom veel dank voor het gastcolumnistschap!

 2. De plantsoenendienst was/is behoorlijk links, want in het briefje dat ik weken na de ingreep mocht ontvangen noemde de scribent het een ‘rechts’ symbool. Leuk voor de VVD, ChristenUnie etc…
  Ze hebben toen gewoon die twee poten eraf gehaald en de ruit lagen liggen. De nieuwe graszoden hadden een andere kleur, zodat de Odalrune nog zeker een jaar zichtbaar is geweest. Helemaal vanuit de lucht natuurlijk. Tegenwoordig ligt alles er weer heel saai bij. Twee van die hoekperken en verder geen fratsen.

 3. Jammer dat veel runetekens in de twintigste eeuw zo misbruikt zijn. Als je ze ziet, doet Pavlov meteen zijn werk, terwijl de meeste in grafisch opzicht fraai zijn.

 4. @Willemien: Helemaal mee eens, maar er is weinig aan te doen. Jouw achternaam ziet er fraai uit als je ‘m vertaald in het rune-alfabet*,
  maar door dat ss-esje en die twee odals blijf ik beelden krijgen van moordende en brandschattende nazi’s in Litouwen&. Misschien kunnen onze nazaten over honderd jaar er onbekommerder naar kijken, maar dat zou me dan ergens ook weer een gruwel zijn tegen de achtergrond van ‘nooit meer vergeten’…
  *Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Runen_futhark.png
  en http://home.wanadoo.nl/mjjkortekaas/naam.html

 5. Voor de oorlog stonden er hakenkruizen op geboortekaartjes. Tegenwoordig zouden mensen daar wat van denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *