Ga naar de inhoud

Sambal en vlammenzee

Er lag vanochtend een nog warm skelet op de mat. Schone, witte schedel; de ribben houden de gecremeerde ingewanden bijeen. Met de complimenten van NRC Handelsblad, dat graag iets wilde doen aan de ontplofte olieleiding in Nigeria en een foto afdrukt, als extra service aan die lezers die een verkoolde oliedief voor zich willen zien, maar het benodigde voorstellingsvermogen ontberen.

Moeten mijn kinderen dat ook zien, is dan de vaste vraag in de ingezonden brieven. Maar ik heb geen kinderen. Ik wil het gewoon zelf niet zien.

Vandaag althans niet. Ik stop de krant in mijn tas en geef me van de weeromstuit over aan de knusheid van het Kleverparkfestival. Er zijn rietvlechters, imkers, kantklossers, echte kamelen met kinderzitjes, een nostalgisch draaimolentje en er is een rommelmarkt.

Eerst drie verschillende soorten rode sambal gekocht en daarna elders nog Surinaamse. De voorraad Tinglefingers aangevuld (ivm enkele nabestellingen). Wijn gehaald (geen brood – vergeten!) en bij de Kennemer Boekhandel Zang van Bas Heijne. En de huisdichteres liet bij het scheiden van de markt haar begerig oog vallen op een katoenen zomerdekbed. Wie ben ik om dat prille optimisme van haar de kop in te drukken?

Het is een mooie dag, beste Raarlemmers. Er zijn nog sukadelapjes over van gisteren, inferno’s blijven tot nu toe uit, de scrypto is op een woortje na gevild en de CD bij dat boekje is magnifiek. En dus knik ik driftig als Heijne een operette-regel van Léhar citeert:

Freunde, das Leben ist lebenswert!

N.B. De redactie behoudt zich het recht voor dit standpunt op elk gewenst moment en zonder opgaaf van redenen met onmiddellijke ingang te wijzigen.

3 reacties op “Sambal en vlammenzee”

  1. Ja, het was een mooie dag. Zelfs na een zwarte dag.
    De kinderzitjes op de kamelen waren van natuurlijk materiaal. Lichaamseigen, liever gezegd. Ik zag die kinderen zich vastklampen aan zo’n lillend stuk kamelenvlees, en vroeg me toen heel erg af hoe dat nu zou voelen, al had ik geen enkele behoefte om zelf tussen die bulten plaats te nemen (als dat al zou kunnen).
    Ik begreep er eerlijk gezegd niet zo veel van. Makelaars en kamelen, in Haarlem, Nederland, Europa, aarde, heelal.

    PS: wij hebben genoeg brood in de vriezer, dus als jullie honger krijgen…

  2. @Frutti: Misschien kan de NRC ze standaard op pag. 3 zetten, zoals The Sun dat doet met de dagelijkse pin-up.

    @Willemien: dank voor het mooie aanbod, maar we lijken het te gaan redden tot maandag (op beschuit / crackers met sambal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *