Ga naar de inhoud

Even afrekenen!

De ‘getrouwheid’ kon ermee door, maar de ‘rechtmatigheid’ was (evenals in 2004) naadje. Kenners weten al waar het over gaat: de ondeugdelijke jaarrekening 2005 van mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de provincie Noord-Holland.

GROTE ONRUST PROVINCIE, zo lanceerde de Grote Broer het bericht vanochtend. (De HD-website verzuimt er melding van te maken – een jammerlijke missing link.) De gewraakte jaarrekening was eerder minzaam doorgewuifd door Price Waterhouse Coopers (de accountant van de provincie), maar een onderzoek door Deloitte namens de Randstedelijke Rekenkamer liet er geen spat van heel.

De chaos was zodanig dat de geplande steekproef van 457 dossiers noodgedwongen werd ingekrompen tot 180. In bijna de helft daarvan bleek de procesgang ‘niet te volgen’ en ontbrak er te veel relevante informatie om de rechtmatigheid te kunnen vaststellen. Van de resterende dossiers bevatte een derde financiële onrechtmatigheden. Ander minpuntje: er is voor 50 miljoen voorgenomen beleid niet uitgevoerd.

Stront aan de knikker, of misschien was er niet eens een knikker. Het onderwerp jaarrekening werd vandaag derhalve schielijk van de vergaderagenda van Provinciale Staten afgevoerd.Het RaDa begaf zich te muis op het immense weeweewee, voor het heetste nieuws.

Eerst naar de site van de Provincie natuurlijk: Actuele berichten, 29 mei: een informatieavond over de vervanging van de brug Vrouwenakker.

ZKH J.H.C.L. Borghouts dan? Taal nog teken sinds hij op 23 mei meldde dat uit het jaarverslag blijkt (…) dat, ondanks de interne reorganisatie, de dienstverlening van de provincie op peil is gebleven.

De hoofdverantwoordelijke, Gedeputeerde financiën T. Hooijmaijers, heeft gelukkig een weblog. Bijgehouden tot 20 mei. Ik geef jullie de laatste bijdrage verbatim, beste Raarlemmers, ongerept door commentaar of ‘sics’:


‘s Ochtends naar het partijcongres waar ik uiteraard veel VVD-ers ontmoette, variërend van Esther Rommel tot Frits Hufnagel. Ze zeiden me toe dat ze me willen ondersteunen. En nu maar hopen dat dat helpt, ik heb er nog steeds zin in en wil een lijstrekkers te zijn die samen met een heel team de provincie op de kaart gaat zetten. 

Daarna met de personeelvereniging van de provincie op naar de laatste wedstrijd van de Admirals. Ze staan volgende week al in de finale in Düsseldorf maar het werd toch een leuke wedstrijd. Ik zag vele ambtenaren genieten van een hamburger en het betreden van het veld.


11 reacties op “Even afrekenen!”

 1. het gaat dus gewoon heel goed met die overheden. van die hooijmaijers heb ik nog eens een paar schoenen gekocht (volgens mij dan). die kaart van noord-holland, is die er g.v.d. nou nog niet man? goed dat er een v.v.d. is en groen links natuurlijk 😀

 2. Lijst-rekker ? “…Genieten van een hamburger en het betreden van het veld…”? Gelukkig heeft de man meer verstand van cijfers. O nee, toch niet…
  Overigens, er ligt in totaal dus 50 miljoen gewoon nog te wachten op leuke dingen. Wie heeft er een idee ?

 3. ik kan me vergissen maar volgens mij heeft hij in zijn ruige jaren als schoenverkoper bij zwartjes gestaan waar ik in ’87 een paar heerlijke suede-look stappers van het merk hardrige heb aangeschaft. zijn zuster heb ik eens ontmoet op een conferentie van de atlantische onderwijscommissie, maar da’s weer een heel ander verhaal voor het overige wordt het tijd om dapper de geschiedenis van de achttiende eeuw te gaan bestuderen. patriotten, patriciërs en pachtersoproer in de provincie. die baasjes zijn vijftien tot twintig jaar jonger dan wij, wij werden op die leeftijd door de baarden van ’68 voor veel te mondig versleten en de baarden van toen zijn nu stil. ou sont les barbes d’antan? 😮

 4. “Je huis worden uitgegooid. Is die rechter gek?! Een pedofiel mag na zijn straf overal wonen en een kamerlid blijkbaar niet?”
  Drie maal raden wie 16 mei op zijn weblog lucht gaf aan deze weloverwogen en juridisch goed doortimmerde mening over de zaak-Ayaan. Juist, ja.

 5. Marius (red. RaDa)

  En deze, afkomstig van http://www.stemton.nl , onder ‘wat heb ik bereikt?’:

  Veel burgers vragen zich af waar de provincie voor staat. Het afgelopen jaar heb ik mij sterk gemaakt voor een communicatie waarmee de inkomsten en uitgaven van de provincie inzichtelijk zijn gemaakt voor burgers van Noord-Holland.

  Als Deloitte het nu ook nog snapt…

 6. over belangenverstrengeling gesproken, als statenlid heeft TH al geprobeerd geld voor de Admirals los te peuteren, en nu met de personeelvereniging naar de Admirals?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *