Ga naar de inhoud

Individuen?

 De donkere streep die over het groenige slootje in Middenduin liep, bleek bij nadere inspectie een zwemdemonstratie waar Mao’s propagandistische zwemexercitie in de Yangtse bij in het niet zonk.


Alleen, wie was de Grote Roerganger in dit geval?

Aanvankelijk trokken ze (onder het motto ‘duizenden dikkopjes, één gedachte’) onversaagd op naar het bruggetje bij de Zanderijvaart. Zonder dat ik begreep waarom, sloop er ineens twijfel in de groep. Enkele honderden dissidenten maakten rechtsomkeer en veranderden het mooie pointillistische patroon in een rafelige zwarte vlek.

Jammer alleen dat ik hier niet nogmaals het gedicht van Szymborska kan citeren.

8 reacties op “Individuen?”

 1. Wat is dat dingetje in de bovenste foto bovenin? Gewoon een blaadje of is dat nou die grote roerganger? Ik vraag me ook altijd af hoe spreeuwen dat doen.

 2. @contutti: het dingetje is een dorre rietstengel. Voor de foto was het mooier geweest als hij er niet had gedreven, maar ik ben toch niet zo’n gedreven fotograaf dat ik me te water begeef om zo’n ongerechtigheidje te verwijderen.

 3. Hoezo ‘ook niet’? ;} Leer mij die donderkoppen kennen!
  Het was dus (maar) een grapje, van die eicel.
  Ik ben trouwens gek op dit soort foto’s. En helemaal op die onaffe kikkers in diverse stadia.
  Bij alle spartelmeertjes vind je ze aan het eind van de dag, zieltogend in leeggelopen reservoirtjes. De kinderen zijn naar huis. Het kikkerleed kan beginnen.
  Gelukkig maar dat er zoveel van zijn.

 4. @Willemien: Ahum, ik had het moeten weten…. Ik ben bang dat de hitte mijn gevoel voor humor geen goed doet.

 5. Waarschijnlijk omdat ik in het Ramplaankwartier geboren en getogen ben en ook mijn kinderen daar heb groot gebracht kom ik nu niet graag meer buiten de grachten van Haarlem. Hoeft ook niet want deze reportages vertellen mij dat het er allemaal nog zwemt, groeit bloeit en dat de wind ook nog steeds in IJmuiden waait(spookboek). Een vriendin vertelde mij dat vandaag alle hooglanders ter afkoeling in het vogelmeer stonden. Leve het digitaal tijdperk en de kroegverhalen; ik ben op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *