Ga naar de inhoud

Pubquiz

Afgelopen vrijdag in het Belgische Mol deed ik mee aan een soort pubquiz. In België een kleine rage, voor mij een nieuw fenomeen. Alleen vond dit evenement niet plaats in een pub, maar in een grote feesttent. Het was                                                een benefietavond voor een lagere school. Er waren 22 teams van vier à vijf personen op afgekomen, waaronder schaamteloze prijzenjagers.

Het hoofd der school stelde de vragen – honderd in totaal, op uiteenlopende terreinen als topografie, geschiedenis, muziek- en fotoherkenning,trivia, lokale helden, beeldende kunst en de Belgische cuisine; er was ook een cryptogram. Er werd serieus gestreden en de deelnemers gaven zich, ondanks de efficiënte drankvoorziening, niet over aan gejoel of overtollige jool.

Op het podium keken vijf nijvere onderwijzeressen de antwoorden na met strenge potloodjes.

Mijn eigen wazige hoofdje laat zich eenvoudig ontregelen in zo’n setting. Met het pistool op de borst flap ik er geheid Jip uit als het Janneke moet zijn, en Ampère in plaats van Volt. Het vriendje van Barbie heet plotseling Klausen De Witte van Zichem werd geschreven door … shit, weer Claus? Nee, Klaas Ernst, uuh…….

Ik was er niet minder fier om toen mijn team (twee Ollanders, een in Mol wonende Nederlandse vriend van ons en een lokale Belg) als zesde naar de prijzenuitstalling werd geroepen. Eremetaal lonkt! Volgend jaar gaan we de zaken serieus aanpakken!

Ik heb me laten vertellen dat O’Briens Irish Pub (hoekTempelierstraat / Houtplein) iets dergelijks organiseert. Of doen die alleen popvragen?

6 reacties op “Pubquiz”

 1. het mooiste was natuurlijk dat het woord van van het groenewoud vlees, of liever gezegd bier, werd. deze grote zanger schreef immers
  al dat bier
  uit plastic en uit blikjes
  er is geen klasse
  we zijn het leven moe
  de leraren, die in de bediening liepen, die voor turnen was het leukst, veront-schuldigden zich dat de brouwer verzuimd had passende glazen bij het leffe bier te leveren en of dat geen bezwaar was. o, raarlemmers, laat dit toch een voorbeeld zijn, deze fiere belgen.

 2. @schulp: het is wetenschappelijk bewezen dat geblinddoekte Belgen verschil proeven tussen Leffe uit een Leffe-glas en Leffe uit een Tongerloo-glas…

 3. Mijn Molse vriend stelt net in een mailtje voor de Nederlandse inburgeringstoets in deze warmmenselijke vorm te gieten. Zou Verdonk voor zijn?

 4. t.a.v. de quiz het volgende:

  De heer die de vragen stelde was niet de hoofdonderwijzer van de betrokken school.
  Daarom belangrijk, omdat ik weet dat een vlaamse onderwijzer deze vragen niet bedacht zou kunnen hebben. Voor de goede orde: de betreffende heer was een van de bestuursleden van de cafe-voetbalploeg -de bosvlinders-, vandaar.

  Vandaag is ons aller Beatrix op officieel bezoek in Belgie. Zij zal bezoekjes afleggen aan Antwerpen,
  Brussel en Luik (de 3 landen binnen het belgische koninkrijk). Na terugkeer van Beatrix moeten wij alle relevante informatie aan haar opvragen, zodat wij volgend jaar bij de eerste 3 kunnen geraken.

  de nederbelg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *