Ga naar de inhoud

Centraal vervaardigd

Vanochtend post uit Schalkatraz, zoals ik het gebouw aan de Surinameweghoorde noemen door iemand die er werkt.

Betreft

Aangifte inkomstenbelasting 2005

Geachte heer/mevrouw 

(Dat ze dat nou onderhand nog niet weten; ik ben een (sofi)nummer voor ze)

U heeft onlangs een aangifte inkomstenbelasting en premievolksverzekeringen 2005 gedaan.

(Inderdaad, ik had begrepen dat dat moest en dat iedereen dat deed)

De gegevens die u daarin heeft vermeld, leiden ertoe dat u geen voorlopige aanslag krijgt.

(Dat klinkt als een straf, voorlopig geen voorlopige aanslag…)

Nadat ik uw aangifte 2005 heb gecontroleerd, ontvangt u een definitieve aanslag. 

(Jippie! Maar wat heeft nou tot wat geleid, als ze nog niks hebben gecontroleerd?)

Bij het vaststellen hiervan kan ik afwijken van de gegevens die u heeft verstrekt. Als ik afwijk van uw aangifte, ontvangt u hierover bericht.

(Wel zo netjes. En als u niet afwijkt?)

Als u naar aanleiding van deze brief nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Belasting Telefoon: 0800-0543

(Uhh… Ik begrijp er geen bal van. Moet ik vast een speedboat met draaiende motor gereed houden in de haven van IJmuiden om buiten de territoriale wateren te kunnen vluchten?)

Hoogachtend,

Belastingdienst / Holland / Midden / kantoor Haarlem, de inspecteur

Deze brief is centraal in een geautomatiseerd proces vervaardigd en daarom niet ondertekend.

(Binnenkort arriveren gelukkig de eerste vakantiekaarten weer)

5 reacties op “Centraal vervaardigd”

 1. Verkijk je er niet op ooit schreef ik eens een log over een terugvordring die na 4 jaar nog gedaan werd met terugwerkende kracht, door en meningsverschil in interpretatie in de regelgeving. Volgens voorbeelden van de rechtbank mocht je iets wel aftrekken, maar de belasting von dat wij dan ook maar een gerechterlijke uitspraak moesten halen. DIE brief was niet centraal vervaardigd…

 2. Marius (red. RaDa)

  @Wandelaar: Nee, ik onderschat (voorlopig!) niks. Maar als ze dan toch met me gaan corresponderen, zou ik wel graag weten of ik nou in diep sjit zit of niet…

 3. Vertaald in gewoon (?) Nederlands staat er dit:
  Beste Marius,
  Fijn dat je op tijd je aangifte 2005 hebt gedaan. Waarvoor onze zeer hartelijke dank. Zoals gebruikelijk jagen we ‘m meteen even door onze computer en daaruit bleek dat er geen belangrijke wijzigingen in je financiële leven hebben voorgedaan, zodat de maandelijkse afdracht via je werkgever waarschijnlijk voldoende is geweest. De kans bestaat echter dat je aangifte later nog in een steekproef terechtkomt en dat dan bijvoorbeeld blijkt dat je iets (een erfenisje, een paar aandeeltjes o.i.d.) vergeten bent aan te geven of dat je een aftrekpost over het hoofd hebt gezien. Mocht dat zo zijn, dan zal je definitieve aanslag hoger of lager zijn. Maar die kans is niet echt groot, dus volgens mij hoef je je derhalve (sorry, ik kon het even niet laten… Jan) geen overdreven zorgen te maken.
  Mag ik besluiten jou en de vrouw nu al een prettige vakantie toe te wensen? Zo ja: Een hele fijne vakantie. Zo nee: Dan wens ik je dat stiekem toch…
  Groetjes,
  Jan

 4. Als IK afwijk van UW aangifte… Afgezien van de vreemde constructie van deze zin is het eigenaardig dat de Belastingdienst / Holland / Midden / kantoor Haarlem, de inspecteur in de ik-vorm communiceert.
  Hopelijk is de inspecteur zelf niet centraal vervaardigd.
  Centraal vernietigen, dit soort onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *