Ga naar de inhoud

Vitaliteitsslag

‘De maatschappelijke relevantie van sport en van sportverenigingen is de laatste tijd weer onlosmakelijk aangetoond in beleidsprogramma’s van de landelijke overheid, coalitieprogramma’s op lokaal niveau en middels allerlei samenwerkingsverbanden op het terrein van sport, welzijn en onderwijs. Sporten is gezond, leerzaam en sociaal en heeft alles in zich wat de samenleving nu zo boeiend en soms complex maakt.’

Ha, een stuk van de Manager Sport & Recreatie Team Organisatie & Ontwikkeling, Gemeente Haarlem (opiniepagina van Grote Broer het HD, 17-6). Sport vet belangrijk voor jeugd en stad. Eigenlijk een ‘presentatie’, gegeven bij de ondertekening van een convenant door de gemeente en de KNVB. De auteur wil hem ons ‘niet onthouden’.

Ik breng mijn satirisch instrumentarium vast in gereedheid: poets het vergrootglas, leg de anti-preconceptiepasta binnen handbereik, haal twee setjes parallellen en dwarsverbanden uit de vacuümverpakking en prepareer een sardonische grijns. Als ik het azijnzuur pak, word ik betrapt door de huisdichteres.

“Nou, maar dat pleit toch juist voor zo’n sportman dat ie zo schrijft? Dan kan ie vast met die bal van alles goed doen en hard naar het doel schieten.”

De lol is er meteen af.

De sportvereniging als broedplaats voor gemotiveerde Haarlemmers die in het kader van stage of werk met behoudt (sic) van uitkering zich willen en kunnen inzetten voor de club.

Zou Maarten Divendal er van weten? Ja, hij vindt het prima. Maar waarom kuist de redactie van het Haarlems Dagblad zo’n stuk niet even alvorens het te plaatsen? Daar zijn krant,auteur en lezers toch bij gebaat?

Als wij gezamenlijk dit traject ingaan, sportbonden, organisaties en verenigingen, dan zie ik veel  mogelijkheden om de vitaliseringsslag ook in Haarlem vorm en inhoud te geven. Het convenant met de KNVB is hier een voorbeeld van. De lat wordt hoog gelegd; maar we kunnen er zeker overheen, niet met een reuzensprong, maar met de juiste stappen!

Ach, laat ook maar. Ik mag blij zijn dat ík vandaag de juiste stappen deed op het juiste moment, zodat mijn eigen vorm en inhoud niet veranderden toen deze steiger in mijn straatje omdonderde, een paar minuten nadat ik passeerde.

1 reactie op “Vitaliteitsslag”

  1. Net nadat ik hier akelig had gedaan over de taalkrommiteiten van de MS&RTO&O van de gemeente H’lem en mijn stukje had verzonden, schreed de huisdichteres langs het beeldscherm (Lodewicks ‘Literaire kunst’ onder haar arm) en hoonde zonder vaart te minderen: “‘Ik wordt’ met DEEE-TEEE?!?!?”
    OEPS!
    Voor deze ene keer vind ik het niet erg dat er geen reacties zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *