Ga naar de inhoud

Deactiveren?

Het gezinsdrama maakt een bloeiperiode door en Grote Broer het Haarlems Dagblad heeft het er maar druk mee. Woensdag rukte Michèle Elkerbout met groot materieel uit naar Vijfhuizen, waar een Congolese man zijn kinderen van een balkon op de tweede verdieping dreigde te gooien.

Ooggetuigen speculeren dat de actie van de man mogelijk te maken heeft met een verblijfsvergunning.

(Aan zo’n zin kan de School voor Journalistiek een heel tentamen ophangen.)

De krant gooit er twee foto’s tegenaan, beide op devoorpagina. Een toont de overmeesterde man, met bloot bovenlijf, die geblinddoektwordt afgevoerd. Op de andere staan twee snoeperige, mokkakleurige kindjesachter een dakraam. In de rechterooghoek van het meisje blinkt een fotogenieke traan.

Een dag later is het ‘balkondrama’ gedegradeerd naar de regionale pagina, en Coen Polack bevestigt wat we allemaal al dachten: het was een nare man (bekend bij Jeugdzorg en GGD). Omwonenden melden dat de man zijn vrouw wel vaker sloeg. Hij is nog steeds zwart, maar vooralsnog is er geen reden aan te nemen dat onvrede over de asielprocedure de vader tot zijn daad heeft aangezet.

Je kunt je kwaad maken over zulke toestanden – als mens, als vader, als Nederlander, als omwonende, als Jeugdzorghater of gewoon omdat het lekker is, en het Haarlems Dagblad biedt daartoe sinds kort een uitlaatklep. Op de o zo interactieve website werd de discussie als volgt geopend:

Ik zeg uitzetten, zo werkt het in NL niet!!! Ook al is de INDnog zo streng en ben ik het daar niet mee eens moeten ze dit soort”mensen” meteen het land uit flikkeren zodat NL niet op mag draaien voor de detentiekosten!!!

Na zo’n stuk of dertig reacties probeert de internetreactieorde te houden aan de digitale borreltafel:

Eric, januz, Paul en marcel d: On topic en op niveau blijvengraag! Dit is een eenmalige waarschuwing. Als de discussie hier desondanks opdeze manier verder gaat, zal de reactiemogelijkheid bij dit artikel zonder verdere aankondiging worden gesloten, en zullen alle reacties worden verwijderd.

De eerstvolgende (maar niet de laatste) reactie luidt: Dit misbaksel zouden ze van 6 meter hoog naar beneden moeten gooien. Dat is de enige juiste straf.

Het de-activeren van al die moedwillig geactiveerde HD-lezers blijkt geen sinecure. Als ik klik bij ‘Man met rollator aangereden op zebrapad’ (18 reacties) staat daarbovenaan:

@ M.P.M: Jereactie is verwijderd. Cynisme kan leuk zijn, maar was het in dit geval niet.

6 reacties op “Deactiveren?”

 1. @Willemien: je reactie is verwijderd.

  Nee, dit is flauw.

  Wat het gezinsdrama betreft: op de foto’s zat ik niet te wachten. Op het verhaal evenmin. Het was – op zijn zachtst gezegd – behoorlijk voorbarig.
  Hoe het wel had gemoeten/gekund? Sober. Puur feitelijk.

  En cynisme is nooit leuk.

 2. @willemien
  cynische mensen zouden eens wat meer moeten praten met niet-cynische mensen. dan zouden ze zien dat cynisme een keuze is. en pijn ook.
  en kinderen van het balkon afgooien, dat hoort natuurlijk ook niet

 3. @Erwin: Net te laat, dat stuk stond er vorige week in (die school gaat dicht), maar dat kon er wel mee door.

 4. Het HD bood woensdag 28-6 (na raadpleging van het redactiestatuut trouwens zijn verontschuldigingen aan voor het plaatsen van de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *