Ga naar de inhoud

Sommetjes

Luzac: het bewijs datje ouders ondanks alles echt van je houden en bovendien echt rijk zijn, staat in mijn ten onrechte in de vergetelheid geraakte KleinWoordenboek van het Nederlands Onderwijs (2003), een politiek incorrectnaslagwerk dat (in alle bescheidenheid) verplichte literatuur zou moeten zijnop alle Pabo’s en Lerarenopleidingen boven en onder de evenaar.

In de regio Haarlem zit een Luzac aan de achterkant van het station,en er komt nu een tweede bij in Bloemendaal, met een bredere opzet. De nieuwe,kleinschalige school bedient leerlingen van alle niveaus, dus niet alleengesjeesde bovenbouwers die in één jaar worden klaargestoomd en klaargematstvoor het einddiploma.

In Bloemendaal krijgen de nieuwe lyceïsten ook drie uur ‘levenskunde’per week en er zijn vier ‘themalessen’. “Dan krijg je geen sommetjes of regels,maar kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over vliegtuigbouw,” aldus Luzac-directeur Rens Koolein Grote Broer het HD.

‘Sommetjes’?

Het is net als ‘feitjes’ zo’n woord dat door schoolmanagers alleennog in een denigrerende verkleinvorm wordt gebruikt. Als ouder zou ik tegen diedirecteur zeggen: “Meneer Koole, ik dok maandelijks€900 lesgeld… voor dat bedrag heeft mijn Stijn (zo lui als ie is) recht op hele dikke, vette, patserige

KINGSIZE SOMMEN !!!!!

 

8 reacties op “Sommetjes”

 1. Als je kind voortijdig de school verlaat, zoals onze dochter, ga je als ouder de resterende mogelijkheden af. Het Luzac is in die periode ook voorbijgekomen. Voorbijgeflitst, beter gezegd. Wat een eliteclub zeg!
  Zorgelijk dat er ouders zijn die zich diep in de schulden steken voor een schooldiploma van hun oogappel.
  Wat is er mis met de Vavo (volwassenenonderwijs op het Nova-College)? Niets toch? Al weet ik niet wat voor een sommen ze daar krijgen 😉

 2. kijk, willemien. bij luzac worden plutocratenzoontjes * gematst, bij de vavo worden de andere parasieten op gemeenschapskosten aan een diploma geholpen. ik zou tegen die lui willen zeggen: je hebt je kans gehad, ga maar solliciteren bij een kalimijn of zo.
  wie zei daar dat ik steeds reactionairder werd?
  * het woord plutocratenzoontjes zou ik eigenlijk niet moeten gebruiken, want het werd ook gebruikt door het nsb blad volk en vaderland om leidse studenten aan te duiden; maar het is net als zo’n paar andere zo’n heerlijk woord…

 3. @Schulp. Ik schrik van je reactie. Vooral van het woord ‘parasieten’, waarmee je vroegtijdige schoolverlaters aanduidt. Nogal generaliserend, stigmatiserend en in heel veel gevallen onwaar.
  Reactionair? Misschien. Eerder hard (voor-)oordelend.
  Ouders steken de hand wel in eigen boezem, terecht of niet. Het zou niet gek zijn als de onderwijsvernieuwers dat ook eens zouden doen.

 4. Vijftien jaar geleden besloot Onderwijs het onderwijs te vernieuwen. Alleen vergat men de leerkrachten mee te vernieuwen (de goede even buiten beschouwing). Onlangs was er een docu over die zogenaamde parasieten van schulp. Hier kwamen de leerkrachten aan het woord en wat blijkt, de vernieuwing is helemaal niet zo goed geslaagd als Onderwijs wil doen geloven.
  Dus of het nu Luzac, Vavo, VMBO of wat voor soort onderwijs het zal betreffen, er zal opnieuw vernieuwd moeten worden….

 5. @schulp: ‘wie zei daar…reactionairder werd?’
  Uh… ja, nou, als er zich niemand anders meldt…

 6. @schulp: Ik ben ook een ‘liefhebber’ van NSB-taal (“anglo-amerikaansche joodsche plutocratenzoontjes”). Zo’n twintig (?) jaar geleden is er een studie over dit onderwerp verschenen en mijn vraag aan jou is of jij de titel van dat boek/proefschrift weet. Ik ben er al lang naar op zoek.

 7. @willemien: het woord parasieten zou ik misschien niet moeten gebruiken. er blijkt maar weer hoe voorzichtig je moet zijn met de nomenclatuur van die verrekte biologen. jan-en-alleman baggert maar met zevenmijlslaarzen door dat vakgebied om zijn min of meer zondige levenswandel goed te praten. enfin, laat ik er ‘profiteurs’ van maken, dan houd ik vast aan de ‘kalimijn’. want heus, ze hebben hun kans gehad, ze hebben door hun geklooi anderen kansen ontnomen en persoonlijk ben ik niet zo dol op verdoolde schapen, verloren zonen en wat zich verder na jaren rondboeleren schurftig en failliet aan vaders poorten komt melden.
  @marius: bedoel je dat ik dat altijd geweest ben? of is er iets mis met het woordbeeld? reactionair- reactionairder- reactionairst
  @ harrie: ik heb helaas geen idee. het lijkt me iets voor martin ros, om dat soort taalgebruik op te graven en in kaart te brengen

 8. Waar hebben jullie het over. Wel eens gehoord van een kind met ADHD en dyslectie.
  Luzac is een prima school. En nee ik heb me niet in de schulden gestoken. Rijd ook niet in een dikke BMW en ga niet 5 x per jaar op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *