Ga naar de inhoud

Zoetgevooisde meeuwen

Leiden telt een populatie van 2500 meeuwen en met Haarlem gaat het ook die kant op. Een jaar terug foeterde ik al op dat vliegende gajus(zie Witte Wraak) en het is er sindsdien niet beter op geworden. Onze stad is niet alleen voor import-Amsterdammers een woon-walhalla.

Op 7 juli stond in de NRC een artikel over de overlast in Leiden. De strekking: er is geen effectieve bestrijdingsmethode, behalve onthoofding (voor de zekerheid gecombineerd met vierendeling) van ieder meeuw die een kik geeft.

Het stuk was mij ontgaan, maar vandaag plaatst de krant een brief van een getergde Leidse, die zich stoort aan een observatie van de Onvermijdelijke Vogelbeschermer (Hans Peeters is zijn naam): “Meeuwen horen erbij. Er zijn genoeg mensen die het fantastisch vinden gewekt te worden door meeuwengezang.”

MEEUWENGEZANG!!!

Het woord is hier ten huize dankbaar omhelsd. Wij zullen het uitspreken met een twinkeling in de ogen, vannacht om half vier. “Hoor je die meeuwen zingen?”

Kakofonie is afgeschaft! Met ingang van heden. Uit die oordopjes! Overal klinkt gezang…

Het belcanto van opgevoerde Puchs bij het stoplicht; de hoge C van een elektrische boor. Een afgeladen goederentrein treedt op als achtergrondkoortje.

Geniet van de smartlap van een eenzame bouvier, laat je ontroeren door een stofzuiger met een volle zak.

De handmixer begint een liefdesduet met het staal van de pan. De aftandse centrifuge van de buren valt in en hoor! Buiten doet een inbraakalarm de vierde stem…

Jammer dat die tyfuslijster er doorheen schettert!

8 reacties op “Zoetgevooisde meeuwen”

 1. Hoe het ook zij, in mijn oren is het meeuwengekweel verre te verkiezen boven het kedengkedeng van een feestje kilometers verderop, waar ze alle registers opentrekken voor duizenden toekomstige zwaar-gehoorgestoorden.

 2. Ja, ook in de Kennemerduinen kwam Dance Valley gisteren luid en duidelijk door!
  (Alleen de gehoorgestoorden van nu hadden er geen last van)

 3. Het mooie van een samenleving is dat je elkaar de ruime geeft voor b.v. een incidenteel feest, ook als de bedoeling daarvan net snapt en je in de duinen loopt, of fietst zoals ik. Bloemendaal Jazz was dit weekend ook zo’n feest; helaas nauwelijs jazz en slechte bands en geluid. Maar gisteren heb ik toch een mooie dag in de zon, duinen en strand prettig mogen afsluiten bij het jaarlijkse Botermarkt Blues; prima geluid en bovengemiddelde bands vooral de afsluiter, heerlijk! Maar die meeuwen…zou dat iets te maken hebben met hoe wij met ons afval omgaan in de stad? Ik vind ze ook op het strand veel leuker.

 4. Zag gister op het strand hoe de meeuwen daar korte metten maakten met de resterende calamares van de buurman. Ik dacht op dat moment: ‘daar heb je er weer zo een die geen zin heeft om de rotzooi zelf op te ruimen’.

  Na het lezen van bovenstaande bedenk ik me dat deze man wellicht gewoon probeerde de meeuwen uit ons mooie Haarlem weg te houden. Hulde!

  (oftewel ik sluit me aan bij Cees)

 5. Hey Marius,

  ik zag zojuist dat we de ‘grote contutti pluisprijsvraag’ gezamelijk hebben gewonnen !
  Gefeliciteerd ! Nog meer goed nieuws, Haarlem 105 is sinds vandaag officieel gered.
  Ik verwacht je dus gewoon weer op 13 september. Alsof er niets gebeurd is. En dan ook nog maar even over De Meeuw, een duidelijker bewijs dat we bij elkaar in de buurt wonen, is er niet. Mijn meeuwen zijn jouw meeuwen..

 6. Ach , de meeuwen
  die relaxed maar vastberaden
  richting IJmuiden zeilen
  op de lucht
  van warmgestoofde duinen.

  Als wij de rosé ontkurken
  en de zalmsalade keuren
  keren zij chagrijnig terug
  gadverdamme…
  alweer makreel en lekkerbek.

 7. @Dirk Jan: Ik zal je idee inbrengen bij de wijkraad!
  @Zigs: Goed van 105! (Dat van die pluisprijs had ik al eerder verwerkt)
  @Aad: Gaat u door op de ingeslagen weg! (Voortaan uitsluitend reacties in dichtvorm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *