Ga naar de inhoud

Werkelijkheden

De strijd in Libanon gaat door tot er ‘een nieuwe werkelijkheid is geschapen’, aldus de Israëlische minister van defensie Peretz.

Noteren we die even, beste Raarlemmers? ‘Een nieuwe werkelijkheid scheppen.’ Wie wil dat niet… Werkelijkheden op maat. Eenvoudig verstelbaar, handzaam en gebruiksvriendelijk. Ruilen uiterlijk binnen veertien dagen.

                                                      ********
Ook hier in Haarlem boetseert men aan de werkelijkheid: vorige week donderdagavond stond er een jolig blaasorkestje op de Grote Markt. Toen ik bleef teuten, kreeg ik een pamflet van het BPP in handen gedrukt door een stralend, donkerharig meisje. Gelukkig niet een van die mannen met theedoeken om, die er ook rondliepen.

“Kent u het Breed Platform Palestina, meneer?” vroeg ze opeen toon of ze me een frambozensorbet met slagroom aanbood. “Wij willen het Midden Oosten weer op de politieke agenda van de Tweede Kamer krijgen.”

(In mijn tas zat toen al een verse avondkrant over het afvurenvan de eerste katjoesja’s.)

Ik zei ontwijkend dat het Midden Oosten te ingewikkeld was voor mij. En de MUUR dan, hield ze vol, was ik dáár voor? Het is altijd nog beter dan overkappen, zei ik. En als je in Israël woont en je durft niet meer met de bus…

Het orkestje gaf zich helemaal en het was een vriendelijke, gisse meid. Marokkaanse. We babbelden even door over haar beweegredenen en over de politieke achtergronden van het BPP. Vanochtend wou ik die nog even natrekken. Hun URL werkte niet. Via Google kwam ik wel deze kleinzieligheid tegen. Van anderhalf jaar geleden.

Ze misgunden Rabbijn De Vries zijn hofje. Dat kleine hofje voor een groot man. Terwijl ze al die bezette gebieden al hebben om tegen te protesteren, beginnen ze over dat hofje.

Volgende keer loop ik door, al staan ze er samen met het hele Orkest van de Achttiende Eeuw.

6 reacties op “Werkelijkheden”

 1. Ik ben geschiedkundig niet zo sterk, maar schiepe nde Engelsen niet een nieuwe (lees de huidige) werkelijkheid in ’48 ten ze grond toezegden aan de Joden?
  Of klets ik nu uit mijn nek……..:S

 2. @De Wandelaar: De staat Israël werd in 1948 na het aflopen van het Britse mandaat uitgeroepen. Dat was mogelijk geworden omdat op 29 november 1947 een besluit van de Verenigde Naties Palestina in twee delen had verdeeld. Tegen de gewelddadigheden (eerst van Arabische kant, later ook van Joodse kant) die het gevolg waren van dit besluit werd door de Engelsen niet opgetreden.

 3. iedereen schept elke dag een nieuwe werkelijkheid. Daar zijn we met zijn allen God voor. Nu is dat dus strijd in Libanon, en terrasjes op de Grote Markt. What’s next?

 4. Nou… als het Orkest van de 18e Eeuw de Italiaanse symfonie van Mendelssohn speelt…

 5. @wandelaar/ arno de bruijn: israël werd uitgeroepen op de dag voordat engeland zijn mandaat over palestina overdroeg / over zou dragen aan de vn omdat ben goerion de staat niet als gunst wilde krijgen uit handen van de internationale gemeenschap. over het scheppen van een nieuwe werkelijkheid gesproken.
  voor het overige ben ik van mening dat palestijnen niet zieliger zijn dan verdreven polen, sileziërs, sudetenduitsers. bovendien zijn ze eerder slachtoffer van arabische politici dan van israël…..

 6. Dank voor jullie uitleg, Dan had ik mijn gedachten en kennis toch goed en vraag ik mij vertwijfeld af waarom de Engelsen zich zo intens stil houden en nimmer partij lijken te kiezen, toch een vorm van schldbesef wellicht dat zij de beginners zouden kunnen zijn van de derde wereldoorlog nadat we net gezamelijk de tweede hadden afgesloten? Een oorlog waarin dit volk juist zo’n prominente, zij het dan in de mineur, plek innnam.

  Profeten uit het oude land hebben ooit gesproken dat de laatste oorlog gevoerd zou worden in de Beka vallei, de strategische plek waar rondom men nu zijn troepen verzamelt, die oorlog zou uiteindelijk gaan om souvereiniteit………en olie……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *