Ga naar de inhoud

Seinwezen

Raar woord, SEINWEZEN…

Battus zou er verguld mee zijn: een samengesteld woord met een Duitse linkerhelft, die rechts in het Nederlands wordt vertaald. Het bord (met pijl) staat langs het spoor bij de Kinderhuissingel.

Toen ik even door Opperlans! bladerde om te zien of er zo’n categorie bestond, viel mijn oog (beroepsafwijking!) op ‘Haarlem’, onder het hoofdje ‘Ritsgram’:

Drie halen, één betalen. Lees van de woorden in de eerste kolom eerst de oneven letters en daarna de even exemplaren.

Driepits = dipt + reis

Ondiepst = odes + nipt

Theemuts = temt + heus

Schooltas = shots + cola

Adderbeest = adres + debet

En ‘Haarlem’ dus – het leukste van de 21 woorden uit Battus’ rijtje, omdat de beide helften qua betekenis toevallig ook nog eens dicht bij elkaar liggen.

 

8 reacties op “Seinwezen”

 1. Nu ben ik niet de slimste, zeker niet met taal. En ongewoon veel vrienden lezen het RaDa niet meer regelmatig omdat men de krant te ‘hoog gerepen’ vindt. Nu was dit Battus-gedoe een hele puzzel voor mij; ik had aan het alfabet alle letters een even/oneven cijfer toegekent (a=1, b=2 enz.) en kwam er dus niet uit. Maar goed…eidelijk heb ik Haarlem. Nooit geweten dit soort mogelijkheden: Leuk!

 2. Ik weet dat het klopt, Opperlans! maar ik kan er maar niet aan wennen dat die ‘d’ er niet in staat: Opperlands! wil ik lezen.
  Leuk hxc3xa8, dat soort taalspelletjes. Ik heb wel eens iemand ‘jammerschade’ horen zeggen. Geen gangbaar woord zoals seinwezen, maar wel net zoiets. Wat hij ermee bedoelde? Iets van schade door domme pech.

 3. @willemien: Jammerschade is een gewoon Duits woord (zie hieronder), dus volgens mij is het perfect Opperlands.

  Bron:Frankfurter Neue Presse
  Jammerschade, wenn Jxc3xbcrgen aufhxc3xb6rt
  Dortmund. Franz Beckenbauer hat sich fxc3xbcr einen Verbleib von Jxc3xbcrgen Klinsmann als Fuxc3x9fball-Bundestrainer ausgesprochen. xe2x80x9eIch hoffe sehr, dass er weitermacht. Es wxc3xa4re jammerschade, wenn er aufhxc3xb6ren wxc3xbcrde”, sagte der frxc3xbchere DFB-Teamchef nach der 0:2-Niederlage nach Verlxc3xa4ngerung im Halbfinale gegen Italien

 4. Ik geloof dat ik wat gemist heb op school.
  Ik ben een trouwe lezer, kan het aardig volgen allemaal en nu moet ik afhaken.
  Waar zijn mijn zakdoekjes.

 5. Ik heb er ook één. Ik heb heeeel lang nagedacht en hier is íe dan : EWIIGJESN.
  Voor diegenen die het woord niet kennen : dat klopt. Maar het is wel heel knap hoe de twee woorden die je krijgt als je gaat ritsgrammen, bij elkaar lijken te horen.

 6. Ondertussen is het natuurlijk vooral jammer dat het Seinwezen ter ziele is. Zie Grote Broer van vrijdag 27/7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *