Ga naar de inhoud

Gevonden voorwerp

Gastbijdrage door Harrie van der Meulen

Begin jaren tachtig vond ik tijdens een winterse middagwandeling met m’n eerste Duitse pinscher, Fritz Kambølski, een straatnaambord. Het lag in een puinbak in de Gortestraat, hoek Groot Heiligland. Denkelijk een foutje van de werklieden, want voor zover ik wist, werden deze antieke gietijzeren borden na het voltooien van bouwactiviteiten altijd weer teruggehangen. Ik nam het bord mee naar huis en belde de volgende dag de gemeente om het gevonden voorwerp aan te geven.

Archaïsche types zoals ik blijven ondanks een overvloed aan bewijzen van het tegendeel geloven dat De Gemeente op zo’n melding blij verrast reageert, je vervolgens vriendelijk vraagt om het gevondene daar en daar af te leveren en er zorg voor zal dragen dat alles daarna keurig geregeld wordt.

Iedereen met een beetje meer realiteitszin dan ik kan echter wel raden hoe het telefonische contact in werkelijkheid verliep. De telefoniste zuchtte een aantal malen diep (‘wat moet ik hier nou weer mee?’) en verbond me door met een afdeling die me ‘misschien verder zou kunnen helpen.’ Ook daar weer gezucht. Na wat hoorbaar geblader in een map met papieren, zei de ambtenaar dat hij het ook niet wist en hij raadde me aan om het bord naar het politiebureau te brengen.

Sindsdien ligt het bord bij ons op zolder, want alleen een masochist laat zich van het kastje naar de muur sturen als er geen grote persoonlijke belangen op het spel staan. Bovendien begon ik te vrezen voor Kafkaiaanse toestanden, zoals ingesloten worden wegens ontvreemding van gemeente-eigendom.

Maar het zit me nog altijd niet lekker. Welke bewoner van de Gortestraat en omgeving, welke gemeente-ambtenaar, politicus of bevlogen liefhebber van de oude stad wil het op zich nemen om dit bord weer op z’n plaats te krijgen? Een ladder van anderhalve meter hoog of fors trapleer, een steenboor en vier schroeven van voldoende lengte en dikte can do the trick. Als het voor 1 oktober niet hangt, mag m’n dochtertje het op Koninginnedag verkopen of deponeer ik het bij de receptie van het Historisch Museum Zuid-Kennemerland. Ik zie wel.

19 reacties op “Gevonden voorwerp”

 1. Bel wijkraad Heiliglanden de Kamp.
  Gerda de Vries (voorzitter) dan komt alles goed
  023-5321002

 2. @peter: Bedankt, maar eerlijk gezegd hou ik niet zo van bellen (zie boven). Niks hoeft jou of een andere lezer overigens te beletten om iemand als Gerda te attenderen op dit stukje, zodat die zich via ‘laat een reactie achter’ kan melden om het in orde te maken.

 3. Bel eens met Lieuwe Zoodsma de baas van het Archief van Kennemerland voorheen stadsarchief. Hij is lid van de commissie die zich bezighoudt met de straatnaamborden. Dus nieuwe namen ed. die op de bordjes moeten komen staan. Ik streef overigens ook naar een straat met mijn naam. Maar ik weet niet wat ik daarvoor moet doen of laten

 4. Toch wel leuk om te weten, dat het vinden van een gemeentelijk eigendom de gemeente voor raadsels stelt. En dat terwijl iemand, die een verkeersbord vindt en deze in de tuin plaatst, een fikse boete kan verwachten ivm het ontvreemden en aan zichzelf toeëigenen van een publiek eigendom.
  Wat leven we toch in een rare wereld…

 5. @willemien: Prima. Alleen als jij dan weer moet leuren en bellen om het in orde te maken, kunnen we natuurlijk net zo goed nog even wachten tot iemand uit de straat of buurt etc zich hier meldt…
  @fred Stam: zie mijn reactie @peter. Ik ben overigens wel benieuwd hoeveel verschillende soorten straatnaamborden er in Haarlem hangen. Deze gietijzeren zijn nog niet eens de oudste volgens mij.
  @RHSPaul: Het incident dat ik beschrijf dateert uit de beginjaren tachtig. Het kan best zijn dat er ondertussen het een en ander verbeterd is…

 6. die plastikke dingen, das niks. Er hangen nog meer borden oa in Haarlem Noord van het zelfde fabrikaat
  Maar op de hoek van de generaal de Wetstraat en de Cronje hangt een rood bord.(ook gegoten) Het enige nog overgebleven bord van de gemeente Schoten De gemeentegrens van Schoten en Haarlem liep hier tot 1927 en toen werd, zoals iedereen weet, Schoten geannexeerd. De rode borden gaven de grens aan

 7. @fred Stam: Sinds een paar maanden kijk ik met wat meer aandacht naar straatnaambordjes en tot nu toe heb ik 10 verschillende soorten gespot. De teller staat nu dus op 11! Die blauwe plastic platen met plakletters zijn inderdaad een horreur. De mooiste zijn die emaille borden waar soms nog een aparte wijkaanduiding onder hangt. Weet jij of iemand anders of die van voor of na die gietijzeren zijn?

 8. @ harrie: wees niet betreurd, ook tegenwoordig kunnen dergelijke zaken de gemeente nog steeds voor raadselen stellen.

 9. Ik besef ineens dat ik boven het stukje niet heb aangegeven dat het een gastbijdrage is. Er zijn dus vast enkele lezers geweest die gedurende enige ogenblikken of minuten in de veronderstelling hebben verkeerd dat Marius niet alleen ooit een Duitse pinscher heeft gehad, maar deze ook nog Fritz Kambxc3xb8lski heeft genoemd. Mijn welgemeende excuses aan Marius en die lezers.

 10. Hoi Harrie,
  Oké, zal ik het komen ophalen of Gerda met jou in contact brengen. Voorkeur?

 11. leuk dit verhaal zo te lezen, als je met je ADHD gedrag deze ocht begint, na dat je op Facebook een bortje te koop zag staan, waarin ik dan denk van, mag je zo,n bordje wel verkopen, en begin uitbundig op mijn toetsenbort te rammen, om uit tevogelen of dat mag, en of dat strafbaar is. Het feit dat je dan geen wet tegenkomt en heel veel berichten van een bordje met de straat naam Adolf Hitler gevonden van uit de 2de wereld oorlog, wat dan trouwens ook weer zeer intresant is maar daar was ik niet naar op zoek, en blijf mij concentrerren op het vinden van een wet of bericht dat iemand er mee gepakt is. eind van het verhaal is dat ik nu dus op deze site ben beland met een half opgemaakt pakje shag een droge mond en en dus nu met 2 vragen zit. mag je een gevonden bordje verkopen, en is het bordje GORTE STRAAT van harrie op de goede plaats terecht gekomen, of is het toch met je dochter meegegaan naar de vrijmarkt, die toen nog gezellig druk waren en echt vrij waren. Of is het bordje weer bij Harrie opzolder beland. En Mij nu bezeffen dat U vandaag precies 10 jaar geleden en 1mnd ook op een stoel bank zat en aan dit verhaal begon. het typen doet bij mij wat langer. dus maak ik nu mij shagie af en plaats hem precies hoop ik10 jaar 1 mand en een half uur later of te wel op 31/082016 om 09:38

 12. en nu loopt de klok van deze site niet goed zit 3 min verschil in dus word het 41 als ik deze moet verzenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *