Ga naar de inhoud

Modderbad

Doe even allemaal je ogen dicht, graag, en denk aan 500.000 kubieke meter stinkende, dunne derrie. Niet smokkelen! Hoogwaardige dunne derrie hebben we het over, geen chocoladevla van Campina!

Tegen december is de stad Haarlem zo’n 500.000 m³ zwarte smurrie armer en € 26 miljoen, zijnde de baggerkosten (gelukkig doen Rijk & Rijnland ook mee).

500.000 m³ drab, het was dertig jaar sparen voor de gemeente, maar dan heb je ook wat!

Hadden jullie er ooit bij stilgestaan? Het veel bezongen Spaarne, onze grachten en singels bestonden voor 98% uit slib, afgedekt met een cosmetisch laagje oppervlaktewater. Jonge eendjes hoefden hier niet eens te leren zwemmen.

500.000 m³, hoe moeten we ons dat voorstellen? In gezichtsmaskers valt het haast niet uit te drukken.

Als we straten van tien meter breed zouden vullen met een stinkende sliblaag van twee meter diep, zouden die samen 500.000 : (10×2) = 25.000 meter lang moeten zijn om alles te lozen. Minstens tweemaal de Haarlemse klassieker Molenwijk Delftwijk. Laat dat alles even bezinken, beste Raarlemmers!

In het echt storten ze het gelukkig in een baggerspeciedepot in Friesland.

 

5 reacties op “Modderbad”

  1. Wij hebben laatst vanaf de wal staan turen wat er nu precies op die drabboot belandde. We zagen (roken) inderdaad tonnen bagger, maar ontwaarden daartussen karrenwielen uit langvervlogen tijden en bevroedden dat er zich best nog iets interessants in de smurrie zou kunnen bevinden.
    Wie heeft er een roei- cq. opblaasboot en voelt voor een nachtelijke vaartochtje?
    (Grapje, ik ben de stoerste niet).

  2. Als er toch iets in deze slib te vinden is heeft iemand mijn fiets gezien dan. Ik ben hem al zo’n ten jaar kwijt.

  3. @RHSPaul Had jouw fiets twee wielen en een stuur? En droop hij van de blubber ? Dan weet ik bijna zeker dat ik hem heb gezien. Op die baggerboot, je weet wel, die ene met die kraan voorop. Graag gedaan.

  4. 500.000 kubieke meter slib, en niet één lijk, niet één brandkast met of zonder inhoud, niet één ……….. arm Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *