Ga naar de inhoud

Cafénamen

Ik heb er zelf nooitaan de toog gestaan; ik kwam de naam tegen in M, het magazine van NRC, in een artikel over de ongezonde Franse dweperij met het eigen verleden. Die werd geïllustreerd aan de hand van het dorpje Argenton-sur-Creuse; daar staat behalve het Musée de la Chemiserie et de L’Elégance Masculine (voor de dwepers) een tamelijk eigentijds café meteen magnifieke naam.

 LE POURQUOI PAS

Wat zou ik daar graag een hele middag verdoen met een glaasje Pernod. Ik houd niet van Pernod, dus als excuus om daar te vertoeven en die naam te savoureren is het ideaal.

Wat kunnen wij daartegenover stellen aan mooie cafénamen,beste Raarlemmers? Ik herinner mij WhyNot?, maar dat haalt het in zijn lompe onverschilligheid natuurlijk niet bij Le Pourquoi Pas. Aan Au Bout kleeft hetzelfde bezwaar. De Doorzetter, maar dan op zijn Frans.

El en Ben? De Lift? Koops? Van Gunsteren? Stiels? Jeltes? De Gooth? Briljant? DeFlapcan? Van Stoffelen? ‘t Zwaantje? De Hut?

Het blijft behelpen. Lugosi’s en ‘t Melkwoud dan… ? Voor die twee valt wat te zeggen, maar ik verdenk mijzelf van partijdigheid. Misschien moeten we wel naar de Brouwersvaart. Daar heb je niet alleen De Buren (niet onverdienstelijk gekozen) maar pal daarnaast – ik weet niet hoe lang al, het viel mij zondag voor het eerst op – ook café

 IK KOM ZO

Wie betere suggesties heeft mag het zeggen.

13 reacties op “Cafénamen”

 1. Cafe Spoorloos. Hoek Westergracht bij het spoor. Een jaar geleden werden de huizen aan de Westergracht gerenoveerd. Ook het cafe kwam aan de beurt. Als je dan bij het cafe naar binnen gluurde, deed het cafe zijn eigen naam eer aan.

 2. De ergste vind ik Café De Natte (Ged. Oudegracht). En in de categorie ongezonde dweperij met het eigen personeel scoort Café Het Meisje Met De Blonde Haren (Schalkwijkerstraat) natuurlijk hoog.
  Jammer dat De Gedienstige Boer niet meer bestaat.

 3. Ik loop altijd rond met in mijn hoofd een paar potentiele boektitels, de namen van mijn kinderen, etc., en ik heb er ook een voor de herberg/taveerne die ik nog eens wil openen: In den Kordaten Kleuter.

 4. In de jaren ’80 kwam ik vaak bij ‘Bar Wijnig’, dat was iets van twee panden links van Het Melkwoud. Los van het café zelf en de bezoekers vond ik -en vind ik- het een goede cafénaam!

  In Oud-IJmuiden heb je, of had je een café dat Bar-celona heet, leuk gevonden, maar toch minder…

 5. In de Vijfhoek zat vroeger Cafe Beertje. Helma nam dit Cafe over en de naam veranderde in: ‘t Wasbeertje.

 6. @Adrie: Spoorloos was ik tot mijn schande vergeten bij de mooiste namen. Nog twaalf erbij en we kunnen sponsors gaan zoeken voor de eerste RaDa Kroegentocht.

 7. Ik vermoed dat ook dit café in Argenton dweept met het verleden, want 10 tegen 1 verwijst de naam naar Le Pourquoi Pas, het schip van een van de grote Franse nautische helden, de oceanograaf Jean-Baptiste Charcot. Te verwachten valt dat er een schaalmodel van deze legendarische driemaster tussen de flessen achter de bar staat.

 8. @Harrie: daar hebben we wat aan!
  xc2xabPourquoi pas ?xc2xbb
  Le curieux nom de ce navire d’explorations polaires vient de ce que, dans son enfance, le commandant Jean-Baptiste Charcot répondait “pourquoi pas ?” à ceux qui doutaient de sa volonté de devenir marin et explorateur des terres polaires.

 9. Het wordt niet gevraagd maar ik kom er toch mee, een minder geslaagde naam. Die heb je ook. Ik was een keer in een café dat So What? heette. Er was geen enkel ander café in de buurt anders had de aggressieve toon van de naam van dit etablissement me beslist afgeschrokken.
  En dat is jammer want het was best een leuk café.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *