Ga naar de inhoud

Family man

Iemand hier die toevallig de moeder van Thijs Asselbergs kent? Of zullen we beginnen met Thijs Asselbergs zelf?

Asselbergs is onze voormalige stadsarchitect en haalt vandaag de koppen in Grote Broer het HD met de soundbite ‘Haarlem is het Jutland van Randstad’.

Iemand hier die Jutland kent? Het schijnt te helpen om te begrijpen waarom Haarlem een lange tunnel onder het centrum nodig heeft voor zijn Zuidtangent.

De Zuidtangent is een bus naar Hoofddorp (en goddank ook terug) en staat symbool voor onze aspiraties niet langer het Jutland van de Randstad te zijn maar het Storstrøm of Roskilde.

De Zuidtangent moet altijd op twee wielen door de bocht, iedere seconde tijdwinst telt, statige bomen worden gerooid zodat de busbolide zijn ideale lijn kan aanhouden. Door de felste voorstanders van de ZT worden rem en noodrem beschouwd als overbodige accessoires.

Wethouder Divendal wil de tien jaar jonge Langebrug (de Verfroller voor vrienden) slopen en vervangen door een brede rode loper voor de ZT.

Asselbergs is daar tegen. Die wil een tunnel en heeft op verzoek van mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de provincie Noord-Holland (die honderd miljoen over heeft voor een tunnel), een schets gemaakt voor een ondergrondse Spaarnepassage.

Op een bierviltje, zo te zien. De route zigzagt als een dronkaard door de stad maar heeft het belangrijke voordeel dat de Verfroller mag blijven staan en dat is leuk voor de moeder van Thijs Asselbergs, want laat haar zoon nou toevallig die mooie Verfroller hebben ontworpen! En allerminst met het idee dat het een wegwerpverfroller was. Asselbergs: “Ik kan dat mijn moeder niet uitleggen.”

Hij moest eens weten wat ík mijn moeder allemaal niet kan uitleggen, om van mijn vader maar te zwijgen. Maar wat mij irriteert is dat hij een paar maanden geleden precies hetzelfde zei, ook in het HD: “Ik kan dat mijn moeder niet uitleggen.”

En omdat hij het zijn moeder niet kan uitleggen, moeten wij à la minute ophouden met bakkeleien: “Hou op met ruziën. Sluit een verbond. Verzin een oplossing waar mijn kinderen en kleinkinderen ook iets aan zullen hebben.”

Moeder, kinderen, kleinkinderen… Wat je noemt een family man, deze architect. Het zal mij benieuwen welke verre voorvaderen en nakomelingen tot in het vierde geslacht Asselbergs in de verdere discussie nog opvoert om zijn gelijk aan te tonen en zijn Verfroller te redden – al gun ik die brug op zich wel een lang leven.

3 reacties op “Family man”

  1. Normaliter voert men voor dit soort retoriek een kennelijk simpel van geest zijnde tante op. De Tante Truus-constructie. Leuke zoon, die Thijs! Mijn moeder van 86 zou al haar krachten bijeengaren om me aan m’n boordje over de tafel te trekken, als ik haar publiekelijk zo te kakken had gezet.

  2. Thijs Asselbergs

    Grappig stukje. Blijkbaar wilde de HD journalist het stukje van mijn uitspraak van de moeder van de keer ervoor nu koppelen aan mijn uitspraak deze keer over mijn kinderen enz. Maar wat eigenlijk belangrijker misschien nog is, dat volgens mij geen enkel mens waar dan ook op de wereld zit te wachten op een betonnen race goot door deze oude binnenstad en een nieuwe brede brug (i.p.v. een lange brug)op deze gevoelige plek.

  3. dat zijn toch van die rode, lege bussen, niet te verwarren met de rode volle bussen van TPG post?
    trouwens, zwaar overschat product, die mobiliteit. blijf thuis, ga fietsen, laat je eens nat regenen in plaats van in zo muffe bus zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *