Ga naar de inhoud

Weerwoord

Afgelopen week in Praag, waar ik een schoolexcursie begeleidde, heb ik kennelijk een paar gestaalde oud-communistische bacillen opgedaan, die aan 14 uur incubatietijd in onze warme bus ruim genoeg hadden om zich te vermenigvuldigen tot een onaantastbaar leger, dat mijn toch al verzwakte gestel momenteel danig ondermijnt.

In verband met snotoverlast vandaag geen stukje van mijn hand. Ik maak van de nood een deugd door Harries stevige repliek aan Eric Coolen (zie de reacties op Scherpslijper in Brons) een prominentere plek te geven.

——————————————————————————————

Door Harrie van der Meulen

 

Wel nou nog mooier! Eric Coolen simplificeert de geschiedenis van Haarlem van de zestiende en zeventiende eeuw tot zwart-wit-schema’s: papen versus gereformeerden, de ene soort fanatici versus de andere soort fanatici, rechtschapen gebruikers van de Nederlandse taal versus arrogante elitetypes die buitenlands spreken en schrijven, etcetera. En zo iemand verwijt mij dat ik geen oog heb voor de historische context waarin Ampzing opereerde.

Ik wees er juist op dat in de wat breder geziene historische context van die tijd ook andere mensen rondliepen in Haarlem. Rekkelijken, dissidenten, vrijzinnigen, pleiters voor tolerantie, humanisten. Ook kinderen van hun tijd, die laten zien dat er ook andere keuzes mogelijk waren dan het opleggen van het eigen gelijk aan anderen.

Lees aandachtig eens het artikel op Wikipedia over een andere Haarlemmer, Coornhert, en duidelijk wordt dat het ook anders kon. Een man overigens die voordat Samuel Ampzing geboren werd al exclusief in het Nederlands schreef. Een groot man die door Ampzing min of meer doodgezwegen werd in zijn Beschrijvinge ende lof der stad Haerlem omdat hij niks moest hebben van diens onorthodoxe religieuze standpunten. Wat toch wel wat zegt over de kwaliteiten van Ampzing als historicus en stadspromotor als je nalaat zo’n eminente -zij het niet geboren – Haarlemmer op het schild te tillen .

Ik gun Ampzing zijn genootschap en zijn straatnaam, maar een beeld is in principe voor de eeuwigheid en dient een eerbetoon aan ‘heel de mensch’ te zijn. Helemaal als je in aanmerking neemt dat wij in Nederland uiterst zuinig zijn met dergelijke hommages in metaal of steen in de openbare ruimte.

P.S. Het lijkt me bij uitstek de taak voor een genootschap om het werk van degene wiens naam men draagt beschikbaar te maken voor het brede publiek. Het enige exemplaar van Beschrijvinge dat op internet te koop staat, kost 6000 euro. Wanneer komt er weer eens een vriendelijk geprijsde herdruk?

6 reacties op “Weerwoord”

 1. Het staat 2-1 voor Coornhert dunkt mij, wat dunkt u? Tijd voor bezinning? Misschien moet het Ampzing maar eens een weekend de heide op…beter ten halve gekeerd?

 2. Dirk Jan van der Wal

  Nooit van dat Ampzing gehoord, dus maar eens even googlen. Als ik het goed begrijp is het een groep(je) taalpuristen die strijden voor het behoud van het pure nederlands….

  Juist ja, het nederlands van nu of van de geboortedagen van Ampzing? Daar zit nogal verschil in!

  Taal is altijd in beweging geweest en ik mag hopen dat dat zo blijft. Zonder ontwikkeling in de taal xc3xbcberhaupt geen ontwikkeling (u ziet ik kom oorspronkelijk uit het oosten van het land). We spreken in dit land al sinds mensenheugenis verschillende talen / dialecten waarbij woorden uit andere talen worden overgenomen. Dat maakt het elkaar verstaan en begrijpen alleen maar makkelijker en dat is wat mij betreft de essentie van taal: de mogelijkheid om met elkaar te communiceren. Voor mij is inhoud daarbij belangrijker dan de vorm zolang die laatste maar uitgaat van respect.

  Wat ik overigens wel opmerkelijk vindt is dat het Ampzing genootschap op hun site de onderstaande artikelen aanprijst en daarmee geld probeert in te zamelen voor ‘hun’ beeld. Door wie worden we nu eigenlijk verraden ? 😉


  NU OOK VERKRIJGBAAR: THE SPECIAL EDITIONS (uuuuh…..bijzondere uitvoeringen)

  De Ampzing Deskhelp pennenstandaard 24,50 Euro Ledenprijs: 20,50 Euro
  De Ampzing Bavo Skyline 27,50 Euro Ledenprijs: 23,00 Euro
  De Ampzing Full Color Comic Version 32,50 Euro Ledenprijs: 29,50 Euro
  De Ampzing Covered Ears Comic Version 27,50 Euro Ledenprijs 22,50 Euro
  (excl. 6,95 Euro verzendkosten)

  3-1 voor Coornhert?

 3. Die goedkope herdruk van de ‘Beschrijvinge’ of desnoods een ‘Draagbare Ampzing’ zou inderdaad niet misstaan in de catalogus van het Genootschap.

 4. Aanvullingen,

  Waarom kunnen mensen toch zo slecht lezen???
  WIJ ZIJN GEEN TAALPURISTEN!!!!
  Wij hebben niets tegen leenwoorden! Wij hebben iets tegen OVERBODIGE leenwoorden. Dit staat duidelijk op onze webstek en in al onze boeken. Woorden als computer en printer zijn prima!
  Maar fingerfood in plaats van borrelhapjes gaat ons te ver. En nog maar te zwijgen over DE AQUA LEISURE HOST (badmeester).

  Onze Engelstalige aanbiedingen zijn een voorschot op ons vijfde boek.
  In HET KIND NOCH CRY BOEK, dat eind december verschijnt, geeft het Ampzing Genootschap zich gewonnen. De Nederlandse taal is verloren! Het Genootschap gaat in dit boek de laatste onbesmette woorden een overbodig Engels leenwoord geven (verdomhoekje wordt cursecorner).
  De 40 illustraties in dit boek zijn ditmaal niet van mijn hand maar van: Joost Veerkamp
  The Tjong Khing, Joost Swarte, Luus Willems, Gerrie Hondius, Fiel van der Veen, Jesse van Muijlwijck, Ingrid Joustra, Thomas Coltof, Jim Russell, Alex van Koten, Gerrit van Dijk en Linda van Bruggen.
  De beste tekenaars van Haarlem e.o.

  En, wat zijn wij in Nederland toch zuinig met bronzen/stenen hommages in de openbare ruimte.
  Harrie is blij met het beeld van ene Hazes begrijp ik?

  Voor de goede orde, in 1974 is er een herdruk van ‘Beschryvinghe’ verschenen.
  Het Ampzing Genootschap heeft circa 30 exemplaren in haar bezit. Het betreft een wonderschone gebonden uitgave met illustraties van o.a. Romeijn de Hooghe. U kunt een exemplaar van deze heruitgave bij ons verkrijgen voor 250 Euro.

  Overigens, de afbeeldingen van de Hooghe staan ook in ons vierde boek: TERUG IN HAARLEM (ondertitel HAARLEMSE VERBEELDINGEN) en verschijnt bij de onthulling van het Ampzing borstbeeld (medio november). Dit boek bestaat uit 24 bijdragen van prominente Haarlemmers. Alle stukken zijn geinspireerd op Ampzings terugkeer. Voor- maar ook tegenstanders komen aan het woord.

  Ter geruststelling, het Ampzingbeeld is in principe niet voor de eeuwigheid.
  Andre Hazes wel!

  Kijk ook op http://www.ampzing.nl

  Kind Regards,
  Eric J. Coolen

 5. @Eric J. Coolen: Is in die 250 euro een boete voor het schenden van de zalige nagedachtenis van Ampzing meegerekend? Wat uitgebreider zoeken in catalogi van diverse antiquariaten heeft me ten langen leste een gaaf exemplaar van de herdruk van Ampzing’s prachtwerk opgeleverd. Voor 22.50 excl. verzendkosten.
  Dat ik blij zou zijn met een beeld van Hazes is net zulke onzin als dat ik lid zou zijn van het Jody Bernal bevrijdingsfront.

 6. AMPZING IN DE PUREE
  Onze boeken bevatten deleted scenes, bloopers, extra comments en the director’s cut! Dat maakt het duur. Waar denkt u waar wij het beeld van betalen?

  Ik betaal 45 Euro voor uw boek!

  Overigens, over het schenden van de nagedachtenis gesproken, vandaag ben ik in de Visch-hal gefotografeerd voor HET HAARLEMS KOOKBOEK.
  U treft mij daarin met een van aardappelpuree gemaakte Ampzing.
  Oh Jay, help Ampzing uit de puree!

  Who te fuck is Jody Bernal?

  Greetings,
  Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *