Ga naar de inhoud

Heroine-look

Welke hogere macht heeft het toeval in zijn portefeuille? Ik kijk op van een stukje in Trouw over de heroine-look bij topmodellen en zie hoe schuin voor mij een donkerharige jongen in een lubberend, roomwit trainingspak bezig is twee plekken in de metro te bezetten.

Het gekwetter van de meisjes op de bank tegenover hem valt stil. Hij is enorm.

Op zijn rug bolt genoeg vet om een walrus van te kneden. Zijn buik heeft de curve van een glijbaan; de vleesmassa onttrekt zijn dijen geheel aan het zicht. Nadat hij zich ongemakkelijk heeft geïnstalleerd, houdt hij zich roerloos. Alleen zijn oogjes bewegen af en toe schuw, alsof ze het liefst alletwee zijn hoofd in zouden vluchten.

Bij Lelylaan stapt hij uit. De meisjes – type fris en fruitig – nemen geen risico. Ze wachten tot de schuifdeuren gesloten zijn. Dan blaast er een, alsof ze al die tijd haar adem heeft ingehouden: “Dat kán niet, gewoon!!”

Er wordt niet gegiecheld.

************************

In dezelfde Trouw (20 sept.) staat de serie Fietsen met God, over drie vrouwen (anglicaans, gereformeerd en RK) die van Canterbury naar Rome fietsen en daarvan verslag doen. Het gefiets (hellingen, afzien!) leidt bij Alja Tollefsen tot deze bespiegelingen:

Is lijnen dan eigenlijk wel zinvol? Voor mij hangt de zin van lijnen af van hoe je ermee omgaat. Speelt God in ons lijnen een rol? Zelfs als ik een ‘Godverlatenheid’ ervaar in lijnen, blijft God die rol spelen. Want roept Jezus niet vanaf het kruis: “Mijn God, mijn God, waarom hebt Ge mij verlaten?”

Ik denk ook dat lijnen me laat groeien. Ons lijnen valt samen met dat van Christus en het kan uiteindelijk vrucht dragen.

Waar je al niet op komt op zo’n racezadel!

Nou ja, in werkelijkheid stond er ‘lijden’ en geen ‘lijnen’, maar wat maakt het uit? De krant moet vol.

Nog 700 kilometer te gaan voor Monic Slingerland &co.

4 reacties op “Heroine-look”

  1. Niet alleen de krant moet vol, alles moet vol! Tot u spreekt Grote Zus, radio Haarlem 105, sinds vandaag redactieversterkend medewerkster. Alle nieuws en lijden is welkom.

  2. @Gerrie: Gerrie de Allesversterkster! Maar ik ben blij voor H 105.
    Is een serie ‘Fietsen met Mot’iets voor jullie? Twee incompatibele mensen die via de Zeeweg samen naar het strand fietsen, maar om de paar honderd meter ruzie krijgen – wat dan rechtstreeks wordt uitgezonden?

  3. “Is lijden dan eigenlijk wel zinvol? Voor mij hangt de zin van lijden af van hoe je ermee omgaat. Speelt God in ons lijden een rol? Zelfs als ik een ‘Godverlatenheid’ ervaar in lijden, blijft God die rol spelen. Want roept Jezus niet vanaf het kruis: “Mijn God, mijn God, waarom hebt Ge mij verlaten?”

    IK vind het in ieder geval een tekst om tranen in m’n ogen te krijgen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *