Ga naar de inhoud

Zorgplicht en stank

Het treurigst makende lachje kwam dit weekend van een stadgenoot, inspecteur Bussemaker van VROM.

NRC publiceerde gisteren een artikel over de Probo Koala, het schip dat het giftige afval vervoerde dat uiteindelijk werd gestort op een vuilnisbelt in Ivoorkust. Eerder had het schip de haven van Amsterdam aangedaan; nadat 400.000 liter van het zogenaamde ‘spoelwater’ was overgepompt, roken onze haven-, milieu- en politiediensten onraad. Het draaide erop uit dat men de neuzen dichtkneep en de andere kant opkeek terwijl het schip wegvoer om elders een afvalputje te zoeken. Dat werd gevonden in Abidjan.

Zeven doden en 40.000 zieken later zitten alle betrokkenen, inclusief staatssecretaris Van Geel, vies in hun rats. VROM zwijgt inmiddels geheel, hangende het justitieel onderzoek. Eerder was men mededeelzamer. De krant citeert een transcriptie van een gesprek met VROM-inspecteur Bussemaker, die op 7 september werd gebeld door een ijverige fractiemedewerker van de PvdA.

Medewerker: xe2x80x9eHeeft u niet overwogen het schip aan de ketting te leggen en het afval op kosten van de eigenaar te verwerken?”

Bussemaker: xe2x80x9eHa, ha, dat kost de belastingbetaler klauwen met geld! Nee, we hebben gezocht naar een goede oplossing elders en het schip laten gaan. We hebben net de Otapan (asbestschip dat door Turkije is geweigerd, red. nrc) gehad.”

Ha, ha.

Het is een transcriptie, dus ik weet niet wat voor ha, ha het was. Gegnuif, gegniffel, een slecht onderdrukt grinnikje – superioriteit, cynisme, wereldwijsheid? Misschien was het een hihi. Hoe dan ook, dat lachje zegt mij meer dan het dikke, hypocriete rapport dat ongetwijfeld nog zal verschijnen.

Ha ha. Heeft meneer soms liever dat we die rotzooi in recreatiegebied Spaarnwoude dumpen?

Ha ha. Het milieu houdt op bij de pier van IJmuiden. Wees eerlijk, dat weet iedereen toch?

Ha ha. Een goede oplossing is er een waar je geen stront van krijgt. Meestal gaat het goed. In de bruine… in de derde wereld lopen de mensen nog niet naar de dokter met ieder bultje of vlekje.

Ha ha. Die zeikerds van de milieubeweging schilderen al spandoeken als er ergens een flesje ketchup overboord valt. Zullen we even realistisch blijven?

Bussemaker zegt in hetzelfde gesprek dat de Probo Koala eigenlijk ook een vergunning had moeten hebben om het afval Nederland in te brengen. Die vergunning blijkt niet te zijn afgegeven. Bussemaker: “Ja, dat gebeurt wel eens. Dat zou niet moeten gebeuren, maar dat gebeurt in de snelheid.”

Efficiëntie en regels, dat bijt elkaar, dat begrijpt een kind. Daar moeten we niet moeilijk over willen doen. Ha ha.

Het treurige is, als eigenaar van een uitgebrande Electrolux Z433 weet ik precies hoe de dingen gaan.

Hahahahahahahahahahaha.

1 reactie op “Zorgplicht en stank”

  1. Ha, Ha, zei mijn baas 35 jaar gelden, als jij die 100 kg zwafelzuur verantwoord kun laten ophalen, mij best, je hebt een week daarna stort je het op de belt. Het was onbegonnen werk voor mij (naief geitenwollensokkenfiguurtje)geen gemeente of provincie trapte erin, de leverancier wilde het ook niet terug. Dus storte ik het op de belt, waar ook al mijn oude auto onder een laagje aarde was verstopt voor al te nieuwsgierige ogen. Ach, dat waren nog eens goede jaren, toen hielden we de rotzooi nog in eigen land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *