Ga naar de inhoud

Moens waakt

Goede morgen, beste Raarlemmers! Vanochtend ook gewekt door het levenslustige gekwinkeleer van onze muzikaalste zondagsvogeltjes formule1-gebrul van de Grand Prix te Zandvoort? De Tarzanbocht ligt ver van mijn bed (een kilometertje of zes), maar wanneer die gasten daar serieus beginnen te gassen, klinkt het hier thuis of de gang wordt gestofzuigd met een antieke Electrolux Z433

Gelukkig is qua geluidsnormen en -waarden alles prima in orde, dáár hoeft niemand van wakker te liggen.

Mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de Provincie Noord-Holland, die zelf de milieuvergunning voor het driedaagse race-gebeuren heeft afgegeven, mist geen decibel.

In het bijzonder Gereputeerde Gedeputeerde Albert Moens staat op scherp:

“Wij nemen het handhaven van de regels zeer serieus.” (…) “Het circuit Zandvoort is met haar evenementen een grote publiekstrekker. Iets dat wij als provincie natuurlijk van harte ondersteunen. Tegelijkertijd nemen wij ook onze verantwoordelijkheid om de regels te controleren en waar nodig op te treden.”

Als hij maar voorzichtig doet wanneer hij met een geblokte vlag het drukke circuit opstormt vanwege ontoelaatbare geluidsoverlast, dacht ik geschrokken toen ik het persbericht las. Later zag ik evenwel dat het enkel om financiële maatregelen gaat.

Mwahhhh. Dat vind ik nou weer minder. En, met permissie, ook een beetje raar van de Provincie. Als je het groene licht geeft voor een Sumo-Gala, moet je niet achteraf naar binnen willen sneaken om de worstelaars te beboeten wegens topless rondlopen en obesitas.

4 reacties op “Moens waakt”

 1. In de 50 jaar wonen in het Ramplaankwartier heb ik alle races meegemaakt, nu, hier in de stad zitten mijn ramen (zomer of geen zomer) potdicht vanwege het lawaai op straat: niet te harden. Zandvoort is hierbij een dromerig geroezemoes waarbij je in slaap sukkelt. Maar ik mis niks; Zandvoort (of IJmuiden) valt ook niet te missen…je wilt er niet dood gevonden worden. Als de provincie nou maar niet hier op de Raamvest (bevoorrading van AH om 07.00 uur) een geluidsmeter zet, dan kan Haarlem-centrum wel sluiten.

 2. Maar…te dik is toch niet strafbaar? Of wel, maar dan alleen in combinatie met naaktheid ? Wat mij betreft mogen die races in zijn geheel beboet worden. Vanwege volstrekte zinloosheid, complete overbodigheid en het structureel overschrijden van de maximum snelheid.

 3. Ik had ook wel last ja, maar vergeet niet dat de wind verkeerd stond en niets is zo onvoorspelbaar …..als het weer ja.

  Trouwens, Marius: je hebt iets over het hoofd gezien: de tonale correctie!! Dat maakt bijvoorbeeld dat je als scheidsrechter de spreekkoren die er toe moeten leiden dat je de wedstrijd stillegt (Utrecht-Ajax afgelopen zondag) niet kan horen
  Ik citeer van de ciruit-site:

  “In tegenstelling tot wat de Provincie Noord-Holland en Raarlems Dagklad beweert, heeft Circuit Park Zandvoort de geluidnorm tijdens het A1GP-weekeinde niet overschreden.

  “Wij hebben een vergunning om gedurende drie dagen maximaal 75 DBA te mogen produceren. Vrijdag en zaterdag is minder dan 70 DBA geproduceerd terwijl op zondag de meter bleef steken op 72 DBA. Dat is dus ruim onder de maximale waarde”, aldus circuitdirecteur Hans Ernst.

  “Mogelijk is er hier sprake van een verschil van inzicht ….over het al dan niet toepassen van een tonale correctie”. Deze correctie van 5 DBA mag alleen worden toepast indien aantoonbaar bewezen kan worden dat het geluid extra belastend is voor de omgeving”, besluit Ernst.”

  Als je als troost echte stilte wilt horen: luister even naar alle reacties op de artikelen op het blog van onze premier (www.jpbalkenende.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *