Ga naar de inhoud

Torso zonder truitje

Altijd die eeuwige plantenbakken op de stoep! Dan is zo’n schildwacht (zelfs al ontbreekt er 40%) toch weer eens iets anders. Ik trof ‘m vanmiddag op zijn post, ergens in het centrum. Weet iemand waar?

8 reacties op “Torso zonder truitje”

 1. Omdat ik binnen een straal van 500 meter van het te lokaliseren object woon, sluit ik mezelf van deelname uit.
  Het beeld is overigens een aanklacht tegen het schrikbewind van Leopold II in de Kongo-Vrijstaat. Er werden tussen 1884 en 1908 niet alleen handen afgehakt…
  Vandaag zijn er tamelijk beladen verkiezingen in België en dit beeld staat in een buurt waar oorspronkelijk veel Vlamingen woonden. Prima timing, Marius!

 2. Vijfhoek?
  Ik probeer me voor te stellen dat hij ingegraven is. Dan klopt het weer.

 3. @ Willemien: De Vijfhoek is ‘warm’.
  @Harrie: Heb jij gewoon aangebeld om navraag te doen?

 4. “Ja”, zei Sonja gisteren, “ik weet natuurlijk wel waar ie staat, ik rij daar elke dag langs.” Dat schiet niet op zo, als iedereen die het weet zijn mond houdt omdat ie het weet en het niet voor de niet-weters wil verpesten. Nou ja, Gedempte Raamgracht 36 (zwart, dacht ik), daar staat ie (te protesteren, als ik Harrie mag geloven).

 5. Ja, het klopt, ik weet het.
  Maar wat ik ook zo graag zou willen weten is: “Wie is Harrie?”
  Toen ik gisteren weer langs het beeld fietste dacht ik: “Zou dat soms………”

 6. Marius (red. RaDa)

  @Sonja: je bent zeker niet de eerste die de vraag stelt. (Sinds het mysterie Marek van der Jagt is de nieuwsgierigheid naar de identiteit van een schrijver niet meer zo groot geweest.)
  Maar ik stel voor dat we niet teveel aandringen – al gaat dit natuurlijk tegen al jouw journalistieke instincten in!

 7. @Marius (en Sonja): Nee, ik heb niet aangebeld en geen navraag gedaan. Vlak nadat ik m’n commentje had verstuurd, besefte ik – te laat – dat je dit soort persoonlijke associaties nooit in het publieke domein moet ventileren. Mijn ouders hebben het bij mijn opvoeding nagelaten, maar ik zal het m’n kinderen inpeperen: Fabuleer, mystificeer, verdraai de waarheid zo veel je wilt, maar bedenk er vooraf altijd een nooduitgang bij.
  Ik ben hardleers want ruim 6 jaar geleden heb ik ook zo’n gevalletje aan de hand gehad. Haarlems Dagblad pakte 16 februari 2000 vrij groot uit met een artikel (zie voor de foto hier: http://www.rvc.nl/historical/haarlem/record.asp?pg=743&nr=18023 ) over een brug in Elswout, die op een Engelstalige site van het Nederlandse Bureau voor Toerisme als de main attraction van deze regio werd gepresenteerd. Het betrof de zogeheten Richety Bridge. De redactie had her en der navraag gedaan en niemand had enige idee waar die naam vandaan kwam. Toen heb ik in een vlaag van meligheid de krant een brief geschreven en daarin verteld dat ik in het boek Britsche Bruggenbouwers (‘s Gravenhage, 1928) gelezen had dat de brug gebouwd was door de befaamde ingenieur Timothy Richety, de uitvinder van de paalsteekconstructie, en dat er in de hele wereld nog maar twee van dergelijke bouwsels waren, een in Kew en een dus in Elswout. In al hun naïviteit plaatsten ze de brief ook nog… Toen waren de rapen gaar voor een mensenschuw type als ik, want de volgende dag meldden zich andere lokale media aan mijn adres. Ik kon toen alleen maar hakkelen dat ik alles verzonnen had en dat aan de Oudeweg kennelijk niemand door had gehad dat een spelfout (richety ipv rickety= gammel, primitief) aan de basis van het artikel in het HD had gestaan. Uiterst slap allemaal. Nee, ware ik een echte Haarlemmer in de traditie van Bomans en het Ampzinggenootschap geweest, dan had ik ‘doorgepakt’ en stond er wellicht nu een borstbeeld van Timothy Richety (1878 – 1946) bij een van die mooie rustieke brugjes in Overveen.

 8. @Harrie: de site van de ‘rickety bridge’ (correct gespeld) bestaat ook nog: http://www.holland.com/uk/picturegallery/index.html
  ‘Rickety bridge’ geeft meer dan 80.000 hits bij Google, ‘richety bridge’ voert rechtstreeks naar jouw foto!
  Mooi woord trouwens, rickety; komt van ‘rickets’= rachitis / Engelse ziekte.
  Al met al vrees ik dat ik zelf zal moeten aanbellen daar aan de R’gracht als ik meer wil weten over dat beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *