Ga naar de inhoud

Archeologie AD 3300

Jjjjjjek! Het zitvlak van mijn broek blijft gemeen haken aan een schroef in bankje KD-72 in de Kennemerduinen.

 De Kennemerduinen, waar wij tot dan extra genoten. Behalve de Indiase zomerzon was er vandaag het opwindende besef dat onze voorzaten daar 1300 jaar geleden al boerehoeves bewoonden en de grond cultiveerden. Een belangwekkende, recente archeologische ontdekking, die angstvallig werd stilgehouden tot er op de desbetreffende zandverstuiving geen potscherfje of botje meer te halen viel.

Hein Flach, HD-correspondent in het hele gebied tussen Haarlem-West en de eerste mul, schrijft er uitvoerig en onderhoudend over in Grote Broer.

Ik keek naar die lelijke ophaal in mijn broek en stelde me de begeestering voor van een archeoloog in 3300 na Chr., die dat sensationele bankje uitgraaft, met eindeloos geduld, korreltje voor korreltje, en vervolgens – zijn begeestering slaat hier om in extase – ook nog stuit op een plaquette.

Wat blijkt, KD-72 is geen gewoon bankje maar een herdenkingsbankje, door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland opgedragen aan een hoge leidinggevende (wier naam wij hier uit piëteit niet vermelden).

Het bankje wordt in een vitrine tentoongesteld en oudheidkundigen uit de hele wereld onderzoeken het en speculeren over technische vermogens en vormen van voorouderverering aan het begin van het derde millennium.

2 reacties op “Archeologie AD 3300”

  1. Ja, de drie O’s hé: Onvoorzichtig, onvoorzichtig en eh…onvoorzichtig. Eerst goed kijken en dan pas de fantasie de vrije loop laten zou ik zeggen. Dat RaDa’s redacteur een levendige fantasie heeft bleek gisteravond wel. Aangezien ik geen radio heb moest ik wel naar de studio van ‘Haarlem 105’ om zijn dierenverhaal te beluisteren. Gehuld in een wat ruim zittende, maar winkelhaak loze broek bracht redacteur een prachtig verhaal ten gehore, een spetterend lichtpunt in de wat saaie uitzending want verder ging het nergens over: “de honderd van Haarlem” en “de stekker erin” , initiatieven om Haarlem op de kaart te zetten en/of te houden. Projecten zonder toekomst, voelde ik aan.
    Nee, verbaal moesten we het van RaDa’s redacteur, en verbaal/visueel van presentatrice Ziggy hebben. Hoewel ik nu Hennie Leeflang en de zijnen (accordionist Henk Breen b.v.) te kort doe.

  2. Dank voor de compli’s! En ja, de ‘honderd van Haarlem’ (die ook €100 bijdragen aan het startkapitaal) … ik moet het ook eerst zien. Maar wie weet lukt het die knapen om al die goede bedoelingen met de stad (al dan niet van creativo’s) te kanaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *