Ga naar de inhoud

Eigen egoïsme eerst!

Je hebt je droomhuis gevonden – want droomhuizen vinden is nooit het probleem. De financiering doorgaans wel. (Herkenbaar tot dusver?)

Samen met een dienstvaardige bankinstelling verzin je daarom een list.

De mooie, twintig meter diepe tuin van de vorige bewoners van het pand, de zusters van Bethanië, blijkt voor de helft te bestaan uit een bouwkavel. Zodat het in principe mogelijk moet zijn daar een woning van drie verdiepingen in te prakken – als je haast maakt tenminste, want binnen een half jaar krijgt de naburige gevelrij de status van beschermd stadsgezicht. Met de opbrengst van de nieuwbouw kan je de aankoop van je droomhuis (minus de opgeofferde tuin) rond krijgen.

Wettelijk is er geen speld tussen te krijgen. Het proces dat acht overburen tegen je aanspannen (de mensen gunnen elkaar het licht in de ogen niet tegenwoordig!) win je. Ook weer geregeld! De schuttingmuur kan worden gesloopt en de bijl gaat in de knotlinden.

Overdag zwoegen daar nu bouwvakkers van de firma Goorhuis uit Kootwijkerbroek om de funderingen te leggen. Ze zien mij regelmatig langslopen, maar zelfs op goedlachse dagen kan ik het niet opbrengen hen vriendelijk toe te knikken.

Of ze daar juridisch aanspraak op kunnen maken, moet ik nog napluizen.

4 reacties op “Eigen egoïsme eerst!”

  1. Ik heb me een half jaar geleden ernstig afgevraagd hoe zoiets toch mogelijk was. De tekening van het nieuw te bouwen huis stond op Funda; een donkergrijze optrek, totaal niet in stijl van de straat. En die knotlinden waren prachtig. Er bestaat toch zoiets als herplantingsplicht? Pal voor de deur zou ik zeggen.

  2. Om in de verontwaardiging enigzins gefundeerd mee te kunnen doen heb ik toch op zijn minst een straatnaam nodig. Wel krijg ik de bedrijfsnaam van de bouwvakkers door (firma Goorhuis uit Kootwijkerbroek)maar dat helpt me niet. Ik gok dat het gebeuren zich in de buurt van de schotersingel afspeeld maar, de foto ten spijt, weet dat niet zeker.

  3. @Cees: Niemand hoeft mee te doen! Ik voer geen actie, ik heb geprobeerd er niet al te hetzerig over te schrijven (die mensen staan formeel in hun recht) en dat nieuwe huis komt er nu toch. Het is gewoon iets dat me dwars zit en waar ik me moeilijk overheen kan zetten. Daarom schrijf ik erover. Die foto dient alleen om de situatie ter plekke te verduidelijken. Liever geen ramptoerisme of betogingen!

  4. Oké Marius, ik had dus beter kunnen schrijven dat het mij irriteerd dat ik de foto niet kan thuis brengen. Meer was het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *