Ga naar de inhoud

Passioneus

Hoe lang is het woord ‘passioneel’ al onder ons?

Vandaag hoorde ik het in het wild (waar ik ‘enthousiast’ of desnoods ‘gepassioneerd’ zou gebruiken) en gisteren vond ik het in de ondertitel van Joep (Hoe word ik een rat?) Schrijvers’ nieuwe boek Het Wilde Vlees :

De tomtomisering van de passionele mens.

Is het woord overgewaaid uit België, waar ‘passioneel drama’ veelvuldig wordt gebruikt voor gezinsdrama / crime passionel?

In Het Juiste Woord(ed.1988) staat het nog niet, in een Dikke van Dale uit 1984 evenmin, hetgeen op een onstuitbare opmars wijst – Google geeft nu al 92.000 hits (‘passioneel verliefd’, ‘passioneel entrepreneur’, ‘passioneel gebrouwen’, etc. Er zijn maar weinig activiteiten die je níet passioneel kunt bedrijven, is mijn indruk).

Op de een of andere manier kan ik moeilijk wennen aan het nieuwe, tamelijk overbodige woord. Ik zal toch niet aan passiofobie lijden?

2 reacties op “Passioneus”

  1. ” passie ” jonge vriend is een borsatisme en heeft te maken met de opmars van neo-engagement en neo – betrokkenheid. na de cynische en katterige early nineties streefde “passie” als handelingsimpuls de klassieke “hebzucht” voorbij….

  2. @ schulp
    Uit welk boek dat jij mij hebt aangeraden: ‘Zij had helemaal geen hartstochtelijke natuur, ze wond zich alleen snel op’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *