Ga naar de inhoud

Taboeschieten

Wat een sneue foto vanochtend in de Metro van Alex Pechtold als succesloos folderaar – je zou bijna een groene sjaal kopen en op de schat gaan stemmen. Hier in Haarlem manifesteerde D66 zich door ineens tegen de bouw van het nieuwe FC Haarlem stadion in de Zuiderpolder te pleiten.

Het lanceren en neerschieten van plannen is hier ter stede momenteel een volkssport, populairder dan kleiduivenschieten in Limburg (en ook dan het kleiduivenschieten in Friesland, haast ik mij eraan toe te voegen).

Fedde Reeskamp, uit wiens kokerbreinhogehoedduim de motie met deze strekking komt, poneert in Grote Broer het HD: “Het taboe moet eruit dat je nooit meer op een eerder genomen besluit mag terugkomen.”

In de Nationale Taboelijst kon ik het taboe zo gauw niet vinden, en ik moet er nu als een kleiduif vandoor naar de Broodkast, met de Eerste Haarlemse Kennisquiz. Dus kunnen jullie in dit verband zelf even zoeken naar een aardig boekje dat ik bij de Kunstlijn zag liggen bij ontwerper Rogier Polman (in de Wijngaardstraat) over nimmer gerealiseerde Haarlemse ontwerpen en projecten door de eeuwen heen?

Van Schuyt&co, geel omslag, 12(?) jaar oud, titel iets als Nooit Gebouwd. Ik zou het graag precies weten. Bij voorbaat dank, doewhoi!

*****************

Vier uur later:

(Meer foto’s hier)

Na de cérémonie protocollaire togen wij (team 4) in feestelijke optocht met onze eerste prijs, het hoofd van Samuel Ampzing levensgroot als kaars, naar de Oude Groenmarkt, waar op 26 november de echte buste wordt geplaatst en maakten daar (met dank aan Sonja voor de foto) deze proefopstelling:

6 reacties op “Taboeschieten”

  1. De wassen Ampzing poseert hier voor ‘Jan met de brede, o,sorry, hoge schouders’ en het ontbrak er nog maar aan of redacteur dezer had zijn hoofd er naast geplant; zo trots was hij. Aangekomen in in een dranklokaal aan de voet van de oude Baaf liet hij Ampzing dan ook meer niet los zodat ik vreesde voor smelten. Gelukkig kwam het niet zover omdat er voor afleiding was gezorgd. Maar hulde voor team 4; vanuit verloren positie bleken zij, onder aanvoering van onze langeafstand loper, de langste adem te hebben.

  2. Een welverdiende zege. Wel begreep ik dat er door team 4 steekpenningen waren aangeboden aan onze punt-muts Gerrie. Die deze overwoog aan te nemen maar toch weigerde… De overwinning is op eigen kracht behaald. Van harte. Over een jaar verwacht ik het winnende team weer aan tafel voor de Tweede Haarlemse Kennisquiz. Zorgen wij voor gelijkwaardige konijnentoeters.

  3. Dat interessante boekje heb ik. Het heet ‘de Toekomst van Gisteren’ met als ondertitel ‘niet gebouwd Haarlem’. Het is geschreven door Mariëtte Polman (een goede bekende van me) en verscheen in 1996. Je kunt het van me lenen als je wilt.
    Ik kocht het vorig jaar voor 3 euro op een boekenmarkt op de Grote Markt. De verkoper had voor een appel en een ei een hele zwik Haarlem-boeken gekocht van Schuyt & Co, toen die uitgeverij ermee ophield.

  4. En natuurlijk nog gefeliciteerd met jullie overwinning!
    (Zijn de opgaven ergens in te zien?).

  5. @Willemien: Leuk, ik leen het graag! Ik heb begrepen dat we onze titel volgend jaar verdedigen. De huisdichteres en ik hebben (in de euforie) besloten niets aan het toeval over te laten en een strak trainingsprogramma te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *