Ga naar de inhoud

Onzichtbaar

‘Hij heeft de indruk dat hij rondtast in het donker, en voor anderen onzichtbaar is. De mensheid ziet hem niet staan. Zonder dat er acht op hem wordt geslagen, zwerft hij rond. Te midden van een menigte, in de kerk, op de markt […] is hij net zo onzichtbaar als in een zolder of in een kelder. Hij wordt niet veroordeeld, afgekeurd of terechtgewezen; hij wordt alleen maar niet gezien.

Dat schreef John Adams in 1790 over de armen in Discourses on Davila. Ik kwam het citaat tegen in Het Laboratorium in je hoofd van Sebastien Valkenberg (p.208) en moest er weer aan denken toen ik even later het Straatjournaal van december oppakte.

Het is een literair nummer (ze bestaan tien jaar), met veel moois van oa Tommy Wieringa, Frénk van der Linden, Maarten Spanjer, Rascha Peper, Lisette Lewin en de huisdichteres. Diverse bijdragen gaan over onze ongemakkelijke, halfhartige omgang met de daklozen: goede bedoelingen versus goede neus, zo kan je het cru stellen.

Twee weken geleden werden enkele leden van de Straatjournaal Schrijfclub ineens ZICHTBAAR. Ze traden op (en hoe!) in Woorden in de Waag, ter gelegenheid van de publicatie van hun bundel Gevlucht, verloren, verdwaald. Niet alles was technisch even hoogstaand, maar de intensiteit van hun voordracht en hun onverholen voldoening na afloop zullen me lang bijblijven.

Het motto van het boekje komt van Ko:

Als je dromen driemaal zo erg zijn

als de werkelijkheid, is dat erg.

Maar als de werkelijkheid

driemaal zo erg is als je dromen,

is dat vreselijk erg.

En wie benieuwd is hoe Ron (bijgenaamd het Ettertje) de avond beleefde kan hier klikken.

.

3 reacties op “Onzichtbaar”

 1. Margo Rademakers

  Aan Ron het Ettertje en alle andere aanwezigen op de vorige Waag-dichtersavond. Het was een prachtige en emotionele avond, vooral door jou en je collega’s van de schrijfclub van het Straatjournaal. Je zei het zo mooi en ook heb je een woordje gewijd, in de doorklik, aan het boekje van Wilma Beun; foto’s en gedichten.
  Dat was ook een mooie andere emotionele avond bij de opening van haar expositie bij het Nova College aan de Nassaulaan.
  Als je het boek nog wilt hebben, kun je naar het Nova College gaan aan de Nassaulaan en je inschrijven voor een exemplaar.
  Wacht niet te lang, want de derde druk komt er aan, voor de liefhebbers.
  Margo Rademakers
  (medewerker boek Wilma)

 2. @Margo: Derde druk! Hopelijk is ie net zo goed als de eerste! Wij zijn er nog steeds erg blij mee.

 3. Bedankt voor de reacties, ‘t was natuurlijk wel weer even wennen voor de meesten van de Schrijfclub om “zichtbaar” te zijn. Zelf heb daar nooit zoveel moeite mee gehad. Dat zal wel komen omdat ik in een vorig leven radiopresentator ben geweest. En nu ben ik weer bezig met iets in die richting. En wie weet, kom ik een aantal mensen binnenkort weer tegen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *