Ga naar de inhoud

Voorleesfunctie

De webite van mijn favoriete dichtstbijzijnde provincie, de provincie Noord-Holland, biedt sinds kort een noviteit. Dyslectici, slechtzienden, senioren, mensen met een verstandelijke handicap en buitenlanders kunnen gebruik maken van de voorleesfunctie’. Gewoon op het ikoontje klikken. Kom daar in het achterlijke Overijssel eens om!

 

Hoewel ik niet tot de doelgroep behoor, heb ik me vandaag genotzuchtig in een fauteuil gevlijd, twee oogjes waar helemaal niets aan mankeert toegeknepen en me lekker voor laten lezen uit de weblogs van Gereputeerde Gedeputeerden als Patrick Poelmann en Ton Hooijmaijers. Voor iedereen met belangstelling voor taal is dat een experiment dat navolging verdient.

Die voorleesjuffrouw kwijt zich bijzonder ernstig van haar taak; je kunt horen dat het werk nog nieuw voor haar is en dat zij bang is het om onduidelijke redenen zomaar kwijt te raken (Noord-Holland heeft tenslotte een dubieuze naam* hoog te houden als werkgever).

Haar klinkers zijn een pietsie steriel, en de medeklinkers komen stuk voor stuk zo uit de verpakking. Lof komt haar toe voor de Herman Broodachtige moed waarmee zij zich desgevraagd her en der op de site op het betonnen bestuurdersproza stort.

Aan haar immer vlakke intonatie merken wij dat de software op het gebied van inlevingsvermogen nog verbetering behoeft. Retoriek is niet aan haar besteed. Neem nou (ja, wie anders?) VVD-er Ton Hooijmaijers. Die zal zich de eerste cover van zijn onnavolgbare analyse van de verkiezingsuitslag (‘Verkiezingen, de jalousie [sic] wint’) toch heel anders hebben voorgesteld dan hij uit haar neutrale mond klinkt.

* Zie ook bij ‘categorieën’: Provincie Noord-Holland

2 reacties op “Voorleesfunctie”

  1. bij de vol gen de toon is het zeve ntien mi nuten over v vijf,
    ofwel een digitaal ingeslikt woordenboek

  2. Fantastisch. Deze voorleesfunctie moet zeker op termijn worden gerealiseerd voor het programma van de PAVOHOVAHA. Dat kan niet moeilijk zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *