Ga naar de inhoud

Kinderwens?

Zaterdag had ik, zeer kortstondig, een kinderwens. En, even kortstondig, een winkelwens. En een voorgeslachtwens. En dat allemaal door het stuk van Henk Geist in Grote Broer het HD over Schous 1854.

Voor Haarlemmers hoort 1854 bij Schous zoals 69 bij VAT, 66 bij D, 3 bij K en de 11 bij 47.

Laat ik vooropstellen, met een half uur gratis winkelen bij Schous maken ze mij niet blij. De firma handelt uitsluitend in waar die ik zelf slechts aanschaf bij acuut instortingsgevaar of wanneer het water mij hoger dan de lippen staat: afdichtkit, beitels, mortel, schuurmachines, montagepasta, dingen van messing…

De winkel aan de Gedempte Oude Gracht, grenzend aan de bouwput van de Raaks en een paar steegjes, wordt nu gedeeltelijk gesloopt. Het enorme magazijn verhuist naar de Waarderpolder. Er komt een nieuwe winkel voor terug: vier keer zo groot (1400 mxc2xb2) – gedeeltelijk in de nog te bouwen ondergrondse parkeergarage en met de hoofdingang aan de andere kant.

Ga er maar aan staan! En op de lange termijn moet ook de verdieping daarboven nog winkelruimte bieden, zegt de huidige eigenaar, Gé Schous: “Maar dat zie ik mezelf niet meer doen, dat is voor de zesde generatie.”

Wat een diepe voldoening moet het geven om dat quasi-terloops, staand op een ladder bij je wandvullende, honderd jaar oude ladekast te kunnen zeggen: “… de zesde generatie”. En daarna even weg te dromen, waarbij voor je geestesoog een stoet familieleden voorbijtrekt (allemaal in stofjas of overall), het winkelpand allerlei gedaanteverwisselingen ondergaat en een eenvoudig handboortje evolueert tot een science fictionachtige (even in de catalogus bladeren!)…

 

.

3 reacties op “Kinderwens?”

  1. Ik liep er van de week even binnen om te snuffelen in wat ik wel één van mijn favoriete winkels van Haarlem noem. De karakters op de vloer zijn fantastisch!

    Komt juist op dat moment de vijfde generatie binnen. Met gepaste trots toont Gé zijn vader het nieuwste ‘Porsche Design’ carbonlook gadget dat staat uitgestald op een prominente display in de winkel.

    Mooie Zaak!

  2. Ik loop vaak binnen en er even snel weer uit. Ze zijn er zo behulpzaam, zo vakkundig, zo adviserend dat je nooit binnen een half uur weer weg bent. Mooie zaak maar rampzalig voor een ongeduld als ik. Ik heb er eens een dame drie schroeven zien kopen met een vakkundig advies van ruim 10 minuten. Kapot was ik! Alternatief? Marinus (Fixet), Zijlweg.

  3. Die dame, dat was ik !! En ook ik ben ongeduldig, het advies was ongevraagd. De heren Stofjas en Ratelboortje hebben het niet zo hoog op met de vakkundigheid van de Vrouw waar het aankomt op klussen. Zulks in mijn geval volkomen terecht maar zij mogen het niet zomaar klakkeloos veronderstellen. Er zijn grenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *