Ga naar de inhoud

Saba in de klei?

De provincie Noord-Holland biedt Bonaire, St. Eustatius en Saba aan om als provinciale overheid te fungeren voor de drie eilanden en bevolking. De gereputeerde Gedeputeerden van onze provincie stellen dit voor in een brief aan de minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

De eilandjes zouden volgens nog geheime, uitgelekte plannen in hun geheel door bergingsbedrijf  Smit-Tak worden opgetakeld en met bewoners en al op pontonschepen naar IJmuiden worden vervoerd. Over hun toekomstige ligplaats wordt nog druk gedelibereerd – de gedachten gaan bij GS in eerste instantie uit naar de IJsselmeerkust, voor Volendam, teneinde de watersport een impuls te geven.

In een gedurfder, alternatief plan is sprake van drie reusachtige kuilen – te graven in de Wieringermeer, waarin de eilandjes dan gepoot zouden worden in de hoop dat ze hier als Noord-Hollandse gemeentes kunnen aarden.

Gedeputeerde Cornelis Mooij (die een heel aardig woordje Papiamento spreekt) pleit er overigens voor om de klimaatverschillen voor de Antillianen de eerste jaren te verzachten door “megalomane duurzame hete luchtföhnen in de polder te plaatsen, die de passaatwinden imiteren.”

Helaas konden de beraadslagingen vanochtend niet worden voltooid vanwege een schokkend incident.

‘Het moet toch niet gekker worden’, schrijft een getergde (ja, wie anders?) Ton Hooijmaijers in zijn weblog. Afijn, dat is een ander onderwerp.

 

.

6 reacties op “Saba in de klei?”

 1. toch wordt er naar me geluisterd. ik vind dit al jaren. mij lijken de eilanden goed uit te komen tussen pampus en marken. zouden ze door het noordzeekanaal kunnen of moeten we de afsluitdijk openen. we kunnen ze ook overkappen: “het tropisch zwemparadijs van de noordelijke randstad”. hooijmaijers mag het openen…

 2. Oe, de volgende gedachte heeft scherpe kantjes: zou de Koepel geen goede overkapping zijn?

  Wat ik bedoel (voor de goede orde):

  Binnenkort komt het bestemmingsplan Scheepmakerskwartier met daarin wellicht ook wel plannen voor de Koepel. Een niet-gevangenis-functie, maar welke? Daar hebben ze nog geen idee over.

  De koepel IS een prachtige overkapping, daar moet het zeker mogelijk zijn om een tropisch paradijs te realiseren.

 3. Zie je wel: die subtropische eilandjes dragen veel bij aan onze creativiteit en vindingrijkheid!
  Laat maar komen!
  gr eva

 4. Eerlijk gezegd begrijp ik er niet veel van. St. Eustatius en Saba zijn bovenwindse eilanden terwijl Bonaire benedenwids is. Nu zie ik de 2 eerst genoemde, met resp. 13 en 21 km2 nog wel liggen in het Markermeer maar Bonaire met 288 km2 en 13.000 inwoners?
  Maar ik vind het hele idee onzalig. Met mij zeilen vele weekendzeilers in het Markermeer en ik moet er niet aan denken steeds over stag te moeten gaan voor die kleine bootjes van onze bovenwindse vrienden die op de laatste restanten van onze paling aan het vissen zijn. Dan lijkt mij het IJselmeer beter, daar is kort geleden al een kunstmatig eiland opgespoten. Maar misschien is het nog beter hen ten NNW van Texel neer te plempen, hebben die mensen ook niet zoveel last van ons.

 5. Ik heb wel eens gehoord dat de waddeneilanden “wandelden” een term voor aan de ééne kant aanwas van zand en aan de andere kant afslag.

  De vraag rest, wandelen wij hun kant op, of andersom of gaan we samen aan de wandel en komen we elkaar halverwege tegen?

 6. @Henk: en met ‘wij’ bedoel je dan alleen de provincie Noord-Holland natuurlijk? Want om de Drenten nou ook op sleeptouw te nemen vanwege de ambities van ONZE Gedeputeerden, dat gaat wel erg ver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *