Ga naar de inhoud

Oliebollen

Van Vessem verslagen? Door die kraam op de Botermarkt? Ik vind het nog moeilijk te verteren, maar goed…  De deskundigheid van de jury * van de Haarlem 105 Oliebollenkeuring is boven iedere verdenking verheven. 

Eigenlijk zou er ook een bokaal voor de amateurs moeten zijn, vind ik, met eventueel een finale tussen de beste friturende doe-het-zelver en de winnaar bij de profs. Om de Gouden Bol.

Ik verbeeld mij dat mijn vader een goede kans zou hebben gehad in zijn glorietijd – nu veertig jaar geleden. Een man die de rest van het jaar nog geen spiegeleitje bakte, piekte (vanuit het niets!) op Oudjaar. Nooit bewonderden wij hem als op die ene dag. De dag dat mijn moeder niet in de keuken was.

Voor ons kinderen was het een fascinerend ritueel. Het fijnsnijden van de geheimzinnige groene sukade, het rijzen van het beslag in een plastic teil bij de CV, het optillen van de klamme theedoek, waarbij een weeë lucht vrijkwam en dan het magische moment dat hij, De Meester, behoedzaam met twee eetlepels de eerste bol in de olie liet glijden (terwijl zijn tovenaarsleerlingetjes buiten spetterafstand toekeken).

120 maakte hij er. We moesten er van afblijven tot de laatste was gebakken en dan gingen we aan tafel. Er was maar één gang: oliebollen. De oliebollen en poedersuiker d’antan.

Als je er minder dan acht wegtikte, telde je niet mee.

_________________________________________________________________

* foto Haarlem 105 Fotolog

*De jury bestond uit Jules Fransen, chef van De Roemer, Guy Timmer eigenaar van de Boulangerie, Sven Ides chef Lucas & Lucas, Michel Lambermons chef van Lambermons en Steven de Ruig sous-chef van Het Pakhuis. Juryvoorzitter was Udo Buys, gemeenteraadslid en culinair expert. De deelnemers waren de kramen op het station, op de Grote Houtstraat, de Botermarkt en de bakkers van Vessem en Patisserie Elhorst.

1 reactie op “Oliebollen”

  1. Die vaders toch! Geldt idem dito voor mijn vader als voor mijzelf. Hoewel ik nooit de kwaliteit van mijn vader kon evenaren. En inderdaad ook 120 stuks, en daarna de 60 appelflappen, want die bakte je het laatst. Dat was traditioneel de hele oudjaarsdag in de keuken. Nu is dat ver van mij en koop ik af en toe bij de kraam of bij van Vessum.
    Ik vries er altijd een paar in. Heerlijk, midden in de zomer een oliebol! Kreeg vandaag trouwens een kaart van de Postcodeloterij: “Beter kunt u het nieuwe jaar niet beginnen”. Wat een flauwe kul: gewoon wel doen hoor, niet zo somber! Fijne jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *