Ga naar de inhoud

Punt.nl

Uit welk land komen de Zusters van het Mensgeworden Woord? Waar werd in 1993 het opleidingshuis ‘Redemptoris Mater’ van het Neocatechumenaat gevestigd? Op welke plek tussen Heiloo (het Heilig Loo) en Limmen werd in 1409 een Mariakapel gebouwd?

Wie nu opveert en “Argentinië, Nieuwe Niedorp en bij de Runxputte!!!” gilt, is waarschijnlijk een van de samenstellers van de onlangs gepubliceerde Historische Canon van het Bisdom Haarlem.

Zelf ben ik ook van het houtje, maar wel opgegroeid in de ontluisterende periode die de canon zo kenschetst: Crisis. Tussen 1966 en 1973 treden 73 meest jonge bisdompriesters uit; het kerkbezoek daalt met iets meer dan vijftig procent en de biechtpraktijk verdwijnt nagenoeg. Ook huwelijk en doopsel raken stilaan uit de gunst.

En om nou te zeggen dat mijn hart opsprong toen Mgr. Punt het Bisdom Haarlem op 1 januari 2007 aan Maria wijdde…

Desondanks heb ik me op die episcopale site even laten bijpraten over het katholicisme hier in de buurt sinds pakweg AD 250 (ze nemen een stevige aanloop naar de stichting van het bisdom in 1559), en zowel voor zeloot als afvallige zijn de illustraties in ieder geval de moeite waard.

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *